Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Що найголовніше в децентралізації?

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/5
Цьогоріч на Львівщині у Жовкві відбудеться Восьмий щорічний семінар «Практичні аспекти місцевого самоврядування: ефективне використання можливостей та ресурсів». 16 лютого у прес-центрі Гал-інфо зібрались організатори заходу, щоб відповісти на питання журналістів.

Щорічний семінар «Практичні аспекти місцевого самоврядування» регулярно проводиться з 2011 року. Це загальноукраїнський майданчик для обміну успішними ідеями.  У 2018 році  в програму семінару запроваджено практичний курс " Майстерня самоврядування". Також учасники мають напрацювати проекти нових документів у тій громаді, яка приймає семінар. Зокрема, Жовква цього разу отримає такі  проекти рішень: положення про міськрайонний ЦНАП, міську програму з підтримки ОСББ, зміни до чинного положення Про бюджет участі.

Що найголовніше в децентралізації?

Новоукраїнський міський голова, голова Асоціації ОТГ з Кіровоградської області Олександр Корінний розповів, що в його розумінні означає явище «децентралізація».

«Коли ми говоримо про децентралізацію, ми не кажемо про кошти, це не про калькулятори, з якими бігають сільські голови, рахуючи гроші, що потрібно поділити. І це не про землі, які сільські ради намагаються собі взяти, почувши про ОТГ. Тут постає питання, а під що ця територія потрібна, під які потреби? Хіба ви отримали додаткові навантаження? Наприклад, за тепло у школі, харчування далі продовжує відповідати голова адміністрації. Так чого ви повинні ділити землю? Не розумію. Якщо хтось хоче повноважень, то для цього наддадуть ресурси, створюйте ОТГ.

Тож, повторюю, децентралізація – це не про гроші, не про територію, не про кількість сіл, які приєднались, і навіть не про перспективний план. По-перше, децентралізація – це про відповідальність за людей. Той голова, який готовий до цього, він створює ОТГ, другий – відмовляється. По-друге, децентралізація – це про здатність самих людей. Наприклад, ми на Кіровоградщині провели конкурс мікропроектів. Тоді свій проект подала керівник гуртка дитячо-юнацького центру, про яку ніхто не чув в адміністрації. Вона виграла, створила Центр розвитку ініціатив молоді. Сьогодні ця жінка стала заступником міського голови Новоукраїнки з питань залучення інвестицій та регіонального розвитку», – зазначив Олександр Корінний.

За якими критеріями відбирали учасників семінару?

Депутат Львівської обласної ради Іван Собко розповів, хто з охочих отримав можливість долучитись до семінару. «Загалом зголосилось близько 150 людей. Це високий показник, який говорить про те, що захід зацікавив громаду. А отже він корисний потрібний, і ми рухаємось  у правильному напрямку. 

Згідно з нашими бюджетними можливостями до участі у семінарі ми змогли запросити тільки 35 осіб. Найперше ми надавали перевагу тим, хто безпосередньо дотичний до розвитку та діяльності місцевих органів влади. Тобто, мова йде про депутатський корпус, працівників органів виконавчої ради.

Також ми не могли не запросити представників громадського сектору, які працюють з темою самоврядування і задіяні в проектах щодо децентралізації. Вони здатні генерувати ідеї та впроваджувати проекти розвитку.

Географія учасників дуже широка: починаючи від східних областей України – Донецької, Харківської, і завершуючи західними – Волинська, Львівська.  

Плануємо порушити ряд питань щодо перспектив розвитку місцевого самоврядування. Значну частину дискусій присвятимо обговоренню проблем та ризиків у цій галузі суспільного життя. У запланованих обговореннях доповідачі поділяться аналітичними даними про нові можливості місцевого самоврядування в Україні, міжмуніципальне співробітництво в інтересах громади. 

Слухачі семінару в дискусіях з експертами зможуть отримати рішення, як ефективно управляти житловою нерухомістю на рівні територіальної громади, залучати позабюджетні кошти, управляти об’єктами інженерної інфраструктури.

Чому організатори обрали саме Жовкву?

На це питання відповів Голова правління «Цегрін» Віталій Загайний. «Наш семінар кочівний, тобто щороку ми змінюємо локацію: регіон, місто. Цьогоріч зупинились на Жовкві, адже вдалось налагодити діалог з місцевою владою. Зокрема, із секретарем міської ради Андрієм Мазанон. Місто створило усі передумови, аби стати містом конференції.

Окрім того, у грудні ми мали, так би мовити, генеральну репетицію. Усі учасникам було комфортно працювати і спілкуватись. Адже у  Жовкві діє відповідний сервіс. До того ж, саме місто культурно цікаве: архітектурні пам’ятки, старовинні споруди тощо».

Майстерня самоврядування – що це таке?

Віталій Загайний також пояснив: «Вперше ми запроваджуємо роботу у форматі майстерня самоврядування. Учасники семінару, окрім теоретичних навичок, отримають змогу застосувати їх на практиці. Після нашої дводенної роботи ми сподіваємось залишити якісно виконаний проект для Жовкви.

Плануємо взяти чотири різні нормативні документи локальної дії, опрацювати їх за допомогою різних робочих груп, аби вийти на цікаві пропозиції з їх удосконалення. В подальшому ми передамо свої рекомендації місцевій владі. Зокрема, розглянемо питання, які стосуються роботи ОСББ, положення бюджету участі,  документи регуляторного характеру».

Організатори Восьмого щорічного семінару «Практичні аспекти місцевого самоврядування: ефективне використання можливостей та ресурсів»:  Центр громадянських ініціатив спільно з представництвом фонду Фрідріха Науманна в Україні та у партнерстві з Жовківською міською радою. За підтримки Львівської обласної ради.

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ