Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

СуперГройсман і львівське сміття

Львів не може дати раду зі сміттям, гори якого від початку року ставали все вищими. Саме тому до міста приїхав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 27 січня він провів нараду у Львівській ОДА, а після цього вийшов до журналістів із рятівним планом для львів’ян.

На брифінгу був присутній голова Львівської ОДА Олег Синютка, якого Гройсман неодноразово похвалив, і міський голова Львова Андрій Садовий, якому не раз вказав на безгосподарність.

Для чого приїхав сам Прем’єр? Ходили чутки, що його завдання – домовитись з громадами сіл навколо Грибовицького сміттєзвалища, щоб ті ще якийсь час приймали у себе львівське сміття. Про Грибовицьке сміттєзвалище на брифінгу йшлося, але такі чутки Гройсман спростував.  

«Я приїхав до Львова, щоб запитати, в першу чергу, чим я можу допомогти вирішити питання зі сміттям. Ви знаєте, що кілька днів тому була зустріч з головою Львівської ОДА, де він доповів реальний стан справ з вивезенням сміття. На превеликий жаль, для такого прекрасного міста, як Львів, є величезна проблема з вивезенням твердих побутових відходів, чистоти у місті. Тому моє завдання всім чим можливо допомогти вирішити цю проблему львів’ян», - сказав Гройсман про ціль свого візиту.

Далі Володимир Гройсман почав одразу буквально тицяти носом в проблему владу Львова, розбиваючи усі міфи про добрих львівських господарників.

«Хочу підкреслити, що це зона відповідальності міської влади, яка багато років експлуатує цей полігон і, на жаль, на цьому полігоні не було зроблено жодних заходів, щоб  він став по-справжньому екологічно безпечним, технологічно якісним і дав можливість підтримувати в чистоті всю Львівську область, яка вивозила туди свої тверді побутові відходи», - сказав Гройсман.

Одразу ж він подякував голові Львівської ОДА за те, що «було вжито ряд оперативних заходів» із вирішення сміттєвої кризи.

«Ми розуміємо, що ці заходи є разовими. Але вживаються безпрецедентні заходи, щоб навести лад у місті. Перше завдання – оперативно навести лад, щоб місто було чистим, і люди не відчували дискомфорту», - заявив Прем’єр-міністр.

За його словами, загалом сміттєве питання треба розділити на дві частини – Грибовицьке сміттєзвалище та новий полігон.

«Треба навести лад в Грибовичах на сміттєзвалищі, треба провести рекультивацію, дегазацію, забрати інфільтрати, очистити його, дати людям можливість нормально жити навколо цього полігону. Ця робота, вона має середньострокову перспективу, але до неї треба було взятися ще вчора. Сьогодні ми маємо трагедію, яка відбулася ще вісім місяців тому. Я вважаю, що і тут треба було цих вісім місяців більш ефективно діяти, щоб питання вирішити.

Сьогодні у Львова є всі можливості для того, щоб профінансувати ці роботи. Бюджет розвитку Львова має 1,8 млрд грн на 2017 рік. Частина коштів може бути направлена на вирішення цієї проблеми», - сказав Володимир Гройсман.

Друге, за його словами, треба створювати новий сучасний сміттєпереробний комплекс для Львова і тут вже потрібна нова ділянка.

«Сьогодні ми прийняли рішення на засіданні комісії, що одну із трьох ділянок, які виставлені на конкурс, буде знято і передано Львівській міській раді для того, щоб вона почала там будівництво сучасного полігону і сміттєпереробного комплексу. Завдання сьогодні, щоб Львів швидко почав цим питання займатися», - сказав Гройсман.

Він також нагадав владі Львова, щоб та не забула про людей, які сьогодні живуть в Грибовичах і навколишніх селах: «Треба подивитися, які там є проблеми соціально-економічного характеру. Треба зробити всі протиаварійні роботи зі стабілізації схилу. Це має зробити Львів і Львівська міська рада за ті кошти, які у них є, бо це їхній полігон, і вони його експлуатували, на жаль, неналежним чином, тому виникла така проблема. Не за один рік, я це розумію, але вона є».

Далі Гройсман почав повчати Садового. Так би мовити ділитися досвідом.

«Опираючись на власний досвід, а я був мером Вінниці і обрався на посаду одночасно із Садовим, можу сказати, що мав таку ж проблему у 2007 році. Але за декілька років ми цю проблему у Вінниці вирішили. Там сучасний полігон, там добувається газ, переробляється в електроенергію, проводяться усі заходи по безпеці, там є сміттєсортування тощо. Це ж саме потрібно було зробити і у Львові, і я про це говорив Андрію Івановичу не один раз. Але реальність є реальністю і зараз маємо об’єднатись і допомогти. Як голова уряду, я все готовий зробити, щоб прийняти будь-яке рішення, необхідне для пришвидшення процесу», - сказав Гройсман.

1/3

Він заявив, що мав зустріч із мешканцями Грибович і наголосив, що проблему можна було вирішити, якщо бути відповідальним за свої слова.

«Я вважаю, що з людьми треба нормально розмовляти і бути перед ними відповідальним. Тому дуже чіткі юридичні гарантії Львівської міської ради щодо виконання усіх зобов’язань мають бути планом дій міського голови і Львівської міськради для того, щоб знайти конструктивний діалог з мешканцями прилеглих до сміттєзвалища сіл. Слід навести там порядок. Тим більше, сталася трагедія, коли були втрачені життя. Маємо зробити з цього висновки і взяти зобов’язання перед людьми та виконати їх. Як Прем’єр-міністр, я готовий максимально сприяти і гарантувати в межах своїх можливостей виконання всіх базових позицій, які будуть домовлені між ЛМР і мешканцями цих сіл», - запевнив Гройсман.

Також він сказав, що наступного тижня надішле до Львова «ряд представників органів і міністерств, які будуть необхідні для того, щоб попрацювати над цією проблемою».

Щодо ділянки під сміттєпереробний комплекс, то Гройсман сказав, що всі три ділянки, які були запропоновані Львівською ОДА, відповідають екологічним критеріям.

«Я говорю, як практик, бо я це робив, і я розумію, як створююється такий сміттєпереробний комплекс. Там жодної загрози не буде для мешканців. Навпаки, неправильне поводження з ТПВ..., сміттєзвалища, які діють десятиріччями, вони є величезною загрозою для всіх територій. Якісні полігони і сміттєпереробні комплекси мають бути побудовані у кожному регіон», - сказав він.

За словами Володимира Гройсмана, такий комплекс збудують за 1-1,5 року, а новий полігон на цій ділянці обладнають вже за 6 місяців.

«До шести місяців міський голова здатен побудувати новий полігон і сортувальну, і пресувальну станцію, щоб не було загроз, і через 6 місяців спокійно туди вивозити залишки відсортованого сміття. Паралельно треба шукати механізми, щоб те сміття, яке буде вироблятись протягом цього часу, утилізувати, використовуючи можливості інших полігонів. Це дуже складно, але, як запевнили мене представники Львівської міської ради, у них є певні домовленості з різними полігонами, і вони можуть це робити. Якщо треба буде наше сприяння, то ми готові підтримувати, але важливо не забути про той полігон, який є загрозою», - сказав Прем’єр.

Він додав, що з боку уряду ДСНС виділить техніку, щоб роботи з облаштування полігону ТПВ проводились оперативно. Однак, як зазначив Гройсман, облаштування такого полігону – це витрати, які має профінансувати Львівська міська рада власним коштом.

«За тиждень все має початися», - заявив Прем’єр-міністр.

У цей час Садовий попросив Гройсмана передати лист голові Львівської ОДА з проханням виділити земельну ділянку колишнього гірничо-хімічного підприємства Яворівська ДГХП «Сірка».

«Андрій Іванович вибрав дуже гарний інформаційно-технологічний привід. Каже, це от вам лист, щоб ви передали від мене голові адміністрації. А ви самі не можете?», - запитав він у Садового.

Журналісти почали сміятись і запитали, чи завжди Гройсман буде приїздити, аби передати листа від мера Львова до голови Львівської ОДА.

«А ви запрошуйте. Я не буду листи передавати. Я ж не пачтальйон. Я лише хочу допомогти львів’янам вирішити цю проблему. Не треба перекладати відповідальності. Очевидно, що це треба було зробити 5 -10 років тому. Не зробили з тих чи інших причин. Добре, але нині ситуація критична, тому я вважаю, що зараз треба по-господарськи вирішувати проблему», - відповів Гройсман.

Міський голова Львова Андрій Садовий, який увесь час слухав кпини мовчки, відреагував: «За 25 років незалежності всі міські голови Львова просили про ділянку для нового полігону. Сьогодні історичний момент, прийнято рішення і є доручення Прем’єр-міністра. Ця територія «Сірки» з екологічної точки зору – це дуже добрий варіант вирішення цієї проблеми. Сьогодні важливий день для Львова. Вісім місяців – це не простий період для громади Львова, але ми вистояли. Сьогодні ми маємо прекрасні рішення. І рішення по Грибовичах, і по новій ділянці. Впевнений, що цей складний процес нам допоможуть пережити».

Відреагував і Володимир Гройсман: «Я сказав Андрію Івановичу наступну річ – я готовий допомогти, але я не готовий це робити. У мене є чим займатись. Я вважаю, що правильна організація роботи дасть можливість вирішити цю проблему. Більше того, якби цим питанням зайнятися раніше, то, можливо, не треба було б нових територій. Нині вже питання в новій ділянці, але також питання в підходах, вони мають бути більш системними і правильними».

На запитання журналістів, чому ділянку передають лише тепер, коли про них говорили вже протягом кількох місяців, Володимир Гройсман сказав: «Бо коли Львівська міська рада не подала заявку на цю ділянку, ми вирішили, що треба приймати рішення і примусово передати її Львівській міській раді».

Водночас він наголосив, щоб не було протестів, потрібно працювати з людьми.

«Людей потрібно поважати, щоб не було проблем. Ми чуємо, що там десь повезли львівське сміття, чи там. І можливо, й не львівське, але вже його так називають. Люди просто бояться екологічної загрози для себе. Тому треба з усіма працювати, щоб ситуація була контрольована», - наголосив Гройсман.

Водночас Андрій Садовий заявив: «Це буде полігон не лише для Львова, а й для області. Це ми робимо для всіх. Ми будемо помагати усім, шановні друзі, це християнський обов’язок допомагати!»

Ці слова міського голови та тонкий політичний пін-понг викликали бурхливий сміх присутніх.

Не втримався і до цієї розмови долучився голова Львівської ОДА Олег Синютка: «Я так розумію, що сьогодні міський голова взяв. Лишилося зробити».

Садовий своєю чергою відповів: «Коли мене хтось питає, яка задача влади, я кажу, – люди не заважайте! Якщо державна влада не буде заважати, ми все зробимо».

Журналісти одразу ж поцікавились в мера Львова, хто заважає, на що Садовий сказав: «Сьогодні допомагає. Прем’єр приїхав допомогти»

Оскільки згадали Гройсмана він також включився у гру: «Ми не заважаємо апріорі. Я ж не з тих, хто заважає. Я з тих, хто може допомогти щось зробити, але заважати – це не моя філософія. Те, що треба взяти і зробити – це очевидно».

«Для того, щоб облаштувати якісний полігон і лінію сортування треба як мінімум 6-7 місяців», - сказав Садовий.

«6-7 місяців з того моменту, як ми надамо ділянку, правильно?», - перепитав Гройсман.

«Я так розумію, що ділянка сьогодні буде надана?», - у відповідь запитав Садовий.

«Ну, завтра. Чи через тиждень…», - відповів Гройсман.

«Завтра ж субота», - сказав Садовий з посмішкою в голосі.

«Ми і у суботу працюємо», - відказав Гройсман.

На прощання Прем’єр-міністр побажав Львову успіхів і чистоти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ