Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Володимир Фесенко – про з’їзд олігархів та перспективи Саакашвілі, Яценюка та Авакова

Коли слід чекати відставки Яценюка та Авакова, що робитиме далі Саакашвілі й навіщо Тарута організовує з’їзд олігархів розповів в інтерв’ю Гал-інфо голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Пане Володимире, більшість економістів та політичних експертів збігаються на думці, що Арсеній Петрович – не реформатор за складом мислення. Очевидно також, що уряд не впорався із завданнями, які ставила на меті коаліція рік тому, проте прем’єр-міністр лишається на посаді. Чи в 2016 році коаліція спроможеться сформувати технократичний уряд, орієнтований на проведення реформ?

У першу чергу всередині коаліції потрібно домовитися про те, хто стане прем’єр-міністром-технократом, хто проводитиме реформи. Якщо такі домовленості будуть, то швидко поміняють Арсенія Петровича. Поки узгодженої позиції між тими політичними силами, які могли б створити технократичний уряд, нема. Тому на сьогодні Арсеній Петрович відповідає не стільки інтересам проведення швидких реформ, скільки інтересам збереження політичної стабільності. Реформи також будуть просуватися, але не так швидко, як хотілося б, і, напевне, із певними деформаціями, які в нас, скажімо відверто, є неминучими. Яценюк, звичайно, дещо зробив – не можна казати, що він геть нічого не робить – але реформатором він справді виявився обмеженим і не дуже ефективним.

Тому я ризикну прогнозувати, що в 2016 році в нас буде новий прем’єр. Коли саме, не скажу, але, скоріше за все, не раніше весни. На наступній парламентській сесії, починаючи з лютого і далі в березні-квітні, – цілком можлива заміна прем’єр-міністра. Це дуже ймовірно. У крайньому випадку восени, але це менш ймовірно. Весна – період оновлення.

Ми бачимо, що розпочалися зміни в уряді Яценюка, зокрема, днями подав у відставку міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. Чи збережеться на своєму місці міністр Аваков?

Лише на певний час збережеться. Я думаю, вже накопичено стільки негативу навколо особистості та політичної постаті Авакова, що він має піти. Після того інциденту, після просто хамської поведінки на засіданні Ради реформ нормальний європейський політик мав би негайно подавати у відставку. Негайно. Й вибачитися перед усіма. А він залишається й не хоче йти.

Думаю, є кілька сценаріїв. По-перше, якщо буде достатньо голосів у парламенті, то парламент може його звільнити з посади. Тут ситуація нагадує те, як сам Аваков неодноразово робив. Аваков жертвував деякими своїми заступниками, щоб зберегти себе на посаді. Зараз Яценюк в такій ситуації. Він уже частково жертвує Мартиненком. Можливо, є сенс пожертвувати й Аваковим, щоб зберегти політичне обличчя та союз з президентом.

По-друге, це варіант самостійної відставки Авакова за наполегливою порадою його друзів з «Народного фронту». Щоправда, тут постає питання заміни. Можливо, поставлять Парубія чи ще когось, щоб був збережений баланс між БПП і НФ. І третій варіант: він залишатиметься на посаді, поки лишається Яценюк, тобто до весни.

Що робитиме далі у плані розвитку політичної кар’єри Саакашвілі? Під час нашої попередньої розмови ви наголошували, що він має прем’єрські амбіції, але наразі із цим не складається. З іншого боку, і в Одесі йому уже явно затісно…

Справа навіть не в тому, що в Одесі йому затісно, – в Одесі в нього не дуже виходить. Галасу багато, а результатів не дуже. Насправді те, чим він там займається, це не управлінська діяльність, а політична, публічна. Це зовсім інший формат. Думаю, що Саакашвілі готовий і він навіть створює передумови для відходу з посади голови Одеської ОДА. Для Саакашвілі це вигідно, оскільки переходом в іншу сферу діяльності він перекриє критику через брак вагомих і відчутних результатів в Одесі. Але це може бути вигідно й для керівництва країни. Враховуючи скандали, які завдають шкоди іміджу країни за кордоном, відхід Саакашвілі означатиме переведення його конфлікту з Яценюком в іншу площину. Значною мірою конфлікт буде знято й трансформовано в нормальну політичну форму.

Що стосується політичного проекту Саакашвілі, то чому ні? Якщо не поміняється конституційна норма щодо 5 років перебування в громадянстві та проживання на території України, то він не зможе стати депутатом найближчим часом, але він може розкрутити свій проект. Хоча, на загал, успіх політичного проекту Саакашвілі залежатиме від того, наскільки це відповідатиме інтересам президентської команди. Якщо він буде відбирати голоси в інших політичних сил, які зараз входять в коаліцію, то для президентської команди це може бути вигідно. Але якщо він буде відбирати голоси в Блока Петра Порошенка, то буде питання, навіщо такий проект президентській команді.

Тарута днями зібрав олігархів для узгодження інтересів. Якою мірою інтереси олігархів сьогодні збігаються з інтересами суспільства і якою мірою їм суперечать?

Річ в тому, що не збігаються інтереси самих олігархів. Вони жорсткі конкуренти. В них може бути тактичне поєднання інтересів, наприклад, протистояння президенту або розв’язання конкретних політичних проблем. Але я собі важко уявляю, як можуть бути навіть просто разом присутні й щось спільно вирішувати Коломойський і Пінчук. Як можуть об’єднатися на одній платформі Фірташ і Коломойський. Ми бачимо зараз серйозний конфлікт інтересів між структурами Коломойського та Ахметова. Навіть Колесніков з Льовочкіним в межах «Опозиційного блоку» не знаходять спільної мови. Хоча зараз цей процес трохи призупинено, але нещодавно тривав поділ Опоблоку на дві самостійні політичні сили.

Тому ця ідея Тарути – усіх зібрати й домовитися – є, на мій погляд, наївною та нереалістичною. Якщо зберуться, то тільки частина олігархів, які потім між собою радше пересваряться, ніж домовляться. Це давня ідея Тарути, але скажу відверто, хоча, можливо, й різко, що багато проектів Тарути виявились провальними.

Зараз, до речі, точаться розмови, що активність Тарути пов’язана з тим, що його просувають на роль прем’єра в можливій «ширці».

Так, ходять чутки, що Ахметов просуває Таруту як прем’єра-технократа. Але, як і у випадку з Саакашвілі, я категоричний противник. Згадаймо, яким головою Донецької ОДА був Тарута і що сталося під час його головування з Донецькою областю. Краще тоді хай Яценюк залишається. Тарута – інтелігентна людина, але як політик і як жорсткий рішучий керівник він себе не проявив.

І потім, «ширка» зараз абсолютно неможлива. Для політичних сил, які зараз у коаліції, будь-яке  об’єднання з «Опозиційним блоком» є неможливим. Це політична смерть і початок великої політичної кризи. Десь в перспективі, хтозна, може, й треба це буде робити, але лише в перспективі, коли пристрасті та емоції, пов’язані із Майданом, уляжуться. А зараз я ставлюся до цієї ідеї з великим скепсисом.

Розмову вів Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ