Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

“Вони борються за нашу незалежність, а ми за їхню”: що таке ерготерапія та чим вона корисна в реабілітації українських військових

“Ерготерапія – професія майбутнього” – під такою назвою у Львові 1-2 березня пройшла перша Всеукраїнська науково-практична студентська конференція. 

Впродовж двох днів 32 доповідачів, які є практикуючими ерготерапевтами та студентами  з 5 областей України,  Великої Британії та Америки,  обговорювали перспективи розвитку ерготерапії в Україні з акцентом на допомогу пораненим внаслідок бойових дій.

Фото з конференції в Українському католицькому університеті

Конференція проводилась у співпраці з Українським товариством Ерготерапевтів за участі спеціальних гостей події, зокрема центрів реабілітації Superhumans Center та Unbroken, Групи активної реабілітації та хабу асистивних технологій Momentum Wheels for Humanity.

Гал-інфо також відвідало конференцію та поспілкувалось з кількома учасницями конференції, щоб детальніше дізнатися, що таке ерготерапія та як вона може бути корисна для реабілітації українських захисників та захисниць. 

Фото з конференції в Українському католицькому університеті

Що таке ерготерапія

Як пояснюють в Українському товаристві ерготерапевтів, ерготерапія – це первинна реабілітаційна професія у сфері охорони здоров'я, соціальних послуг та освіти, яка допомагає людям усіх вікових категорій. Клієнтами ерготерапевтів є люди, які внаслідок фізичних, розумових, сенсорних, психоемоційних або соціальних проблем не можуть брати повноцінну участь у повсякденному житті.

В Україні цей напрямок реабілітації поки що маловідомий, але він є вкрай важливим, особливо у стані повномасштабної війни. У світі ж ерготерапія існує вже понад 100 років і є окремою, незалежною професією. 

Основними завданнями ерготерапевта є відновлення або пристосування пацієнта з порушенням рухових функцій до щоденної активності, підбір допоміжних засобів реабілітації, адаптація житла згідно з умовами захворювання чи ураження, робота з людьми, які мають когнітивні порушення та порушення в стані психічного здоров’я.

“У своїй роботі ми максимально намагаємось зробити пацієнта незалежним і повноцінним членом суспільства. Ми враховуємо всі види активності, які людина мала до свого ураження, і працюємо або над відновленням якихось втрачених функцій або над компенсаторними та адаптивними стратегіями, – розповідає ерготерапевтка Першого медичного об'єднання Львова Анна Ковалик. 

Її колега, ерготерапевтка львівського реабілітаційного центру “Next Step Ukraine” Марта Ковальчук додає, що ерготерапевти працюють над відновленням як побутових, так і професійних навичок пацієнта. Також під час занять вони можуть працювати з когнітивними функціями пацієнта.

Обидві експертки пояснюють, що для початку з людиною, яка потребує реабілітації, проводять співбесіду, щоб виявити всі необхідні аспекти відновлення та чітко розуміти клінічну картину. Далі ж, залежно від індивідуальної ситуації, для пацієнта складають програму занять. Йтись може й про тренування навичок самообслуговування, й про відпрацювання робочих навичок, й про адаптацію до середовища та інші аспекти відновлення після травми. Часто, як пояснює Марта Ковальчук, заняття може виглядати як вихід в магазин за покупками чи приготування якоїсь страви. 

“У нашій роботі важливо розуміти, які ролі людина хоче виконувати надалі в суспільстві. Ми працюємо над тим, щоб допомогти їй це забезпечити. В основному наша робота полягає в пошуку та впровадженні стратегій, яким чином людина зможе виконувати дану діяльність і, відповідно, реалізовувати свої ролі”, – зазначає Анна Ковалик.

Вона зауважує, що для кращих результатів ерготерапевти зазвичай працюють в команді з іншими фахівцями. Це можуть бути лікарі фізичної реабілітації, фізичні терапевти, репутаційні медсестри, протезисти, тренери, терапевти з мовлення. Мультидисциплінарний підхід дає можливість досягати більшого прогресу у відновленні пацієнтів.  

Крім того, за можливості ерготерапевти залучають до роботи і родичів пацієнта. Ерготерапевтка Першого медичного об'єднання та супервізорка клінічної практики Українського католицького університету Анастасія Кравченко каже, що це дає можливість дізнатися більш повну картину про ситуацію людини, а також організувати їй додаткову підтримку.

“Однак важливо у цьому процесі не заважати людині робити те, що вона може робити сама. Так, це інколи займає більше часу, але це нормально. Потрібно все одно не заважати пацієнту це робити. Є різні види підтримки: фізична, психологічна, словесна. І наша задача, серед іншого, показати родичам, що не завжди потрібно підтримувати діями. Іноді достатньо підстрахувати чи підбадьорити”, – акцентує Анастасія Кравченко. 

Ерготерапія та реабілітація військових: як це працює

Ерготерапія потрібна для реабілітації будь-якої людини, що отримала травми й потребує відновлення своєї активності. Однак, оскільки в України щодня отримують поранення саме тисячі військових, про неї важливо говорити й у цьому контексті. 

“У роботі з військовими важливо розуміти специфіку. Йдеться про певні види травм та розуміння того, яку діяльність в майбутньому людина буде виконувати – чи планує вона повертатися до військової справи, до якої саме діяльності, чи буде займатися чимось іншим. Ми допомагаємо пацієнту повернутися до його повноцінного життя. Звичайно, принципи роботи схожі для всіх пацієнтів, але для військових особливо важливо зараз відчувати себе повноцінними членами суспільства, могли повернутися до життя. І ми допомагаємо це зробити”, – ділиться Анна Ковалик. 

За її спостереженнями, більшість захисників та захисниць, які проходять реабілітацію у Першому медичному об'єднанні Львова, планують повертатися до військової справи й мають велику вмотивованість відновлюватися, щоб бути поряд зі своїми родинами та побратимами. 

Схожу ситуацію зауважує і Марта Ковальчук. У реабілітаційному центрі “Next Step Ukraine” вони працюють з військовими, які отримали різноманітні травми: черепно-мозкові травми, ураження спинного мозку, ураження периферичної нервової системи, мінно-вибухові травми, кульові поранення тощо.

“Єдине, за чим часто можна відрізнити військових, – це постійна жага до життя в очах. Для них також вкрай важливі дрібні побутові речі. Наприклад, такий звичайний для нас гарячий душ і можливість його самостійно прийняти для них – велика справа. Ми маємо зробити усе, щоб ці речі були для наших військових доступними”, – додає Марта Ковальчук. 

Анастасія Кравченко ж наголошує, що, як казав доктор Стівен Скот, військові борються за нашу незалежність, а ми маємо боротися за їхню у повсякденному житті. Зокрема, ерготерапевти роблять це, допомагаючи відновлювати самостійність захисників та повертаючи їх до звичного, повноцінного життя. 

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ