Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

"Я завжди прагнув допомагати людям", - гвардієць "Барт"

Історія гвардійського медика про вибір професії, порятунок побратимів під обстрілами та поради тим, то хоче стати військовим медиком.
"Барт". Фото НГУ

24-річний інструктор з тактичної медицини Богдан на псевдо Барт сьогодні проходить службу у львівському підрозділі Нацгвардії. Інструктор розповідає, що такий вибір професії вважає покликанням. «Я завжди прагнув допомагати людям у найскладніших умовах, зокрема на полі бою. Це дає змогу рятувати життя в критичних ситуаціях, коли кожна секунда має значення». 

Барт каже, що найважче в роботі – це необхідність надавати медичну допомогу в умовах постійної небезпеки та під сильним стресом. Часто потрібно ухвалювати рішення коли ресурси та час обмежені. Крім того, психологічне і фізичне навантаження, пов'язане з необхідністю рятувати життя побратимів під вогнем та високий ризик для власного життя і здоров’я — роблять службу військового медика особливо складною і небезпечною. 

Гвардієць зазначає, що з початком великої війни, ситуації та умови, в яких військовим медикам доводиться працювати, значно ускладнились. «Коли розпочалася повномасштабна війна, ми часто опинялися під обстрілами. Основна увага була зосереджена на наданні невідкладної медичної допомоги під вогнем, евакуації важко поранених зі зони бойових дій та на швидкому стабілізуванні стану бійців до їх транспортування в медичні заклади», – згадує Богдан.

В умовах бойових дій від своєчасного та правильного надання медичної допомоги може залежати життя одразу кількох бійців. В таких випадках треба діяти оперативно, швидко оцінити ситуацію і прийняти рішення.  

«Одного разу наш підрозділ потрапив під касетний обстріл, і декілька військовослужбовців отримали важкі осколкові поранення кінцівок. Кровотеча була сильною, і був ризик втрати свідомості через шок. Я швидко застосував турнікети та гемостатичні засоби, щоб зупинити кровотечу. Ми весь час знаходилися під мінометним та стрілецьким вогнем, тому евакуація була складною та довгою. Під час переміщення до безпечної зони я постійно стежив за станом поранених, підтримуючи їх свідомість розмовами і перевіряючи показники, що важливі для життя. Завдяки швидкій реакції і злагодженим діям нашої команди вдалося врятувати не одне життя бійців до прибуття в госпіталь, де їм надали подальшу медичну допомогу», – говорить Барт.

За особисту мужність та високий професіоналізм під час виконання завдань в зоні активних бойових дій нацгвардієць отримав відзнаку Президента України – медаль «За військову службу Україні».

Для тих, хто бажає стати військовим медиком, Барт рекомендує зосередитися на отриманні якісної і всебічної медичної підготовки. Це можна зробити перебуваючи на військовій службі, котра дозволить набути практичний досвід у тактичній медицині, а також підготуватися до фізичних та емоційних викликів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ