Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

18 травня згадують жертв депортації кримськотатарського народу

У середу, 18 травня – день пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Щороку в цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ вислали за межі півострова в Середню Азію.

В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом. По всій країні в середу заплановано низку заходів.

Зокрема, вранці студенти проведуть акцію поблизу будівлі Київського національного інституту ім. Т.Г. Шевченка в центрі Києва – молодь створить живу інсталяцію у вигляді кримськотатарського прапора.

У Національній опері України ім. Тараса Шевченка відбудеться вечір-реквієм з участю перших осіб країни і лідерів кримськотатарського народу. У заході планують взяти участь також громадські та політичні лідери, глави дипломатичних місій іноземних держав в Україні, представництв міжнародних організацій, культурні та наукові діячі, керівники релігійних організацій.

За інформацією Мінкультури України, під час концерту-реквієму прозвучать музичні твори у виконанні заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо та Національної заслуженої академічної капели України «Думка», будуть виконані вірші кримськотатарською та українською мовами.

Увечері на Майдані Незалежності відбудеться мітинг пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Українські державні засоби масової інформації в середу частину ефірів присвятять темі депортації і геноциду кримських татар. Опівдні національним телеканалам рекомендовано вшанувати жертв депортації хвилиною мовчання, а з сітки мовлення прибрати програми і фільми розважального характеру.

Також пам'ятні заходи пройдуть у Херсонській області, Львові та інших містах України.

У Криму в цей день підконтрольна Росії влада повідомляє про покладання квітів до пам'ятних місць, також у центрі Сімферополя планують провести акцію – «Запали вогонь у своєму серці».

Щороку в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року проведення подібних акцій у центрі Сімферополя заборонили. Цей рік також не став винятком. Як повідомили в Меджлісі кримськотатарського народу, регіональним меджлісам влада на місцях відмовила в проведенні окремих заходів і рекомендувала приєднуватися до провладних.

У зв'язку з цим Меджліс рекомендує співвітчизникам на півострові помолитися біля пам'ятних місць за жертв депортації.

У 1944 році до Середньої Азії з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано понад 180 тисяч осіб.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Крим.Реалії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ