Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

АМУ вимагає підвищення розміру інфраструктурної субвенції у Держбюджеті-2019 до 4,5 млрд грн.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слободан переконаний, що держава повинна дбати про те, щоби виростити успішні об’єднані територіальні громади. Адже лише вони зможуть побудувати конкурентну економіку.

Відтак, на його думку, поки триває бюджетний процес, необхідно згуртуватися і відстояти питання субвенції на розвиток інфраструктури громад. Оскільки громади у перші роки свого становлення потребують належної підтримки з боку держави, в тому числі і фінансової.

Олександр Слобожан нагадав, що у проекті державного бюджету на 2019 рік закладено 1,9 млрд грн субвенції на розвиток інфраструктури громад. І цього недостатньо, з огляду на те, що об’єднаних громад суттєво побільшало. Виконавчий директор АМУ впевнений, що Уряд знайде можливості задовольнити потреби громад, і за підтримки Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана ОТГ матимуть необхідні ресурси для реалізації економічного потенціалу.

Олександр Слобожан поінформував, що в проекті постанови Верховної Ради України «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2019 рік» вдалося закріпити положення щодо збільшення на 200 млн грн обсягу такої субвенції.

«Окрім іншого, в проекті документу пропонується перевести на прямі міжбюджетні відносини у 2019 році усі об’єднані громади, в тому числі у яких відбудуться перші місцеві вибори у 2018 році та уточнити обсяги міжбюджетних трансфертів для місцевих бюджетів за наслідками приєднання громад у 2018 році. Але навіть додавши 200 млн грн, для 830 громад, які будуть в 2019 році на прямих міжбюджетних відносинах, цього недостатньо. А ще ж є десятки громад, які приєдналися до діючих ОТГ і до міст обласного значення. Про них також маємо пам’ятати», – наголосив Виконавчий директор АМУ.

Він додав, що 4,5 млрд грн буде адекватним обсягом субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних громад, враховуючи, що вона спрямовується громаді за формулою, яка враховує показники площі сільських територій та кількості сільських жителів.

«4,5 млрд грн – це орієнтовно 1,1 тис. грн на одного сільського жителя об’єднаних громад. Так було у 2016 році, і на такому ж рівні, не меншому, маємо забезпечити і в 2019 році. Така позиція є спільною всіх всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування. Але річ не у позиції. Ми розуміємо, що держава мусить дбати про всіх, а не тільки про ОТГ. Повернемося до тези, з якої я почав: лише економічно сильні громади збудують конкурентну економіку країни. І ми маємо дбати про розвиток громад вже сьогодні, щоб завтра мати потужну і успішну країну», – сказав Олександр Слобожан.

Офіс реформ у Львівському РВ АМУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ