Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Асоціація міст України: Французькі префекти не мають безмежної влади

Офіс реформ у Львівському РВ АМУ розповів про деталі місцевого самоврядування у Франції, та особливості повноважень префектів.
Фото, "Рівне Вечірнє".

В Україні вже багато років точаться дискусії щодо необхідності запровадження посади префекта. Це питання особливо загострилося три місяці тому, коли у парламент було подано законопроєкт конституційних змін щодо децентралізації.

Деякі експерти, посилаючись на досвід Франції, вперто наполягають на необхідності створення інституту префектів, які, окрім іншого, матимуть широкі контрольні функції щодо діяльності органів місцевого самоврядування аж до зупинення  місцевих актів. Такі експерти намагаються переконати суспільство, що це дуже ефективний  європейський інструмент нагляду за місцевим самоврядуванням, яке самостійно не в змозі приймати рішення з дотриманням вимог чинного законодавства.

Асоціація міст України ніколи не підтримувала такої позиції і вважає, що чинне законодавство передбачає достатньо інструментів протидії незаконним діянням органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб.

Для з’ясування «з перших вуст» реального стану речей з повноваженнями  французьких префектів 24 лютого в Асоціації міст України була організована  зустріч з делегацією посадовців з Франції, серед яких були й префекти.

Як розповіла французька сторона, до 1982 року префекти виконували подвійну функцію на чолі департаменту: представляли державу і здійснювали виконавчу владу. Але після реформи з децентралізації влади префектами здійснюється контроль a posteriori, і він може лише спрямовувати відповідні акти до адміністративного суду, який визначається щодо необхідності їхнього скасування як таких, що "суперечать букві закону". З метою підвищення ефективності цього контролю, а також з урахуванням кількості рішень, які щороку ухвалюються адміністративно-територіальними утвореннями та їхніми публічними установами, префекту в обов’язковому порядку направляються лише ті акти, які згідно закону вважаються найбільш важливими. На практиці число актів, переданих на розгляд системи адміністративних судів, є незначним (близько 1500 звернень до суду з боку префектів із більше 6 мільйонів рішень, що надходять їм щороку).

«Отже, у Франції реформа з децентралізації суттєво послабила роль префектів. А нам навпаки під виглядом децентралізації намагаються нав’язати цей наглядовий інструмент. Я дуже радий, що міф про «всємогущих» французьких префектів розвіяно і дякую за це колегам із Франції. АМУ багато років послідовно виступає проти запровадження тотального контролю за діяльністю муніципалітетів, адже існуюче законодавче поле пропонує достатньо інструментів для упередження  «небезпечних» для держави рішень на рівні місцевого самоврядування», – сказав виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Нагадаємо, Асоціація міст України двічі розкритикувала проєкт змін до Конституції щодо децентралізації президента Володимира Зеленського, тож президент змушений був його відкликати з парламенту. Зокрема, АМУ була проти повноважень префекта, який одночасно був представником виконавчої влади і наділявся контрольними функціями щодо органів місцевого самоврядування. Він міг без суду зупинити рішення ОМС, що, за переконанням АМУ, суперечить Європейській хартії місцевого самоврядування, яку підписала Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ