Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Через занижену вартість оренди міського майна Львів втрачає мільйони гривень, – активісти

16 жовтня на прес-конференції за участі народного депутата України Ірини Суслової львівські громадські діячі розповіли про великі втрати міського бюджету через занижені ціни на оренду комунального майна. За їхніми словами, значна частина приміщень у центрі Львова безпідставно віддається в оренду на пільгових умовах, що шкодить добробуту громади. Активісти проілюстрували свої слова на прикладі основних учасників політичних перегонів у Львові. Прес-конференція відбулася у Львові у конференц-залі інформаційної агенції Гал-інфо.
Фото Сергія Бобра, Гал-інфо

Головним спікером під час прес-конференції став керівник громадської організації «Солідарність» (не плутати з партією президента) Анатолій Семенюк.

За його словами, найбільш поширеним способом, до якого вдаються орендарі, аби зменшити орендну плату, є реєстрація у приміщенні неприбуткової громадської організації або видавництва, що видає книжки державною мовою. В першому випадку оренда коштує 2% від експертної вартості приміщення (якщо велике приміщення, то 6%). В другому випадку, оскільки міська рада сприяє українському книговиданню, і поготів - 1 гривню на рік (незалежно від площі приміщення). Зважаючи на те, що юридична особа або комерційна організація сплачує понад 16% від експертної оцінки, різниця є надзвичайно суттєвою й такою, що виливається в десятки тисяч гривень на рік.

Відповідно до документів, що оприлюднив Анатолій Семенюк, саме за такою схемою заощаджує на орендній платі й штаб політичної партії «Самопоміч», який займає 5 поверх на площі Міцкевича, 6/7. Оскільки приміщення записане за однойменною громадською організацією, то орендна плата сплачується в розмірі 6% від експертної оцінки. Жодного договору про суборенду приміщення політичною партією немає, стверджує активіст. Понад те, за його словами, громадській організації «Самопоміч» віддано в користування 312 кв. метрів, тоді як угоду укладено на 256 (отже, майже 60 кв.м використовується безоплатно).

«Про «Самопоміч» багато говорить те, що вони зробили новий дах над приміщенням свого штабу. Тим часом інша частина даху в займаній будівлі перебуває в аварійному стані. Проте в міській раді не реагують на скарги мешканців», – зазначив Анатолій Семенюк.

Він додав, що сьогодні весь склад міської ради контролюється «Самопоміччю», тому в силах цієї політичної сили здійснити ревізію умов оренди або приватизації комунального майна, переглянути вартість оренди й повернути до міського бюджету мільйони гривень. Натомість більшість даних щодо умов користування комунальним майном навіть не є відкритими для громадськості.

Сплатою неадекватної орендної плати за користування приміщеннями в центрі Львова, за словами Анатолія Семенюка, відзначаються лідери й інших провідних політичних сил – зокрема, Володимир Гірняк (приміщення на пл. Міцкевича 6/7).Також пролунали закиди на адресу Дмитра Добродомова (приміщення на Вороного, 3), як колишнього керівника ЗІКу. 

Тим часом Ірина Суслова запевнила, що всі наведені факти можуть стати предметом її депутатських звернень до відповідних правоохоронних органів.

Відтак, учасники прес-конференції висловили спільну думку, що у Львові давно назріла тотальна ревізія усіх договорів оренди щодо усього майна міської громади.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ