Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мільярди на парки: харківський досвід очима львів'ян

На два дні делегація зі Львова поїхала на ознайомчу екскурсію до Харкова, аби зрозуміти, що доброго ми можемо навчитись у сусідів, а яких практик краще уникати.

Як повідомили в пресслужбі Самопомочі, загалом, на “оглядини” з міста Лева вирушили 18 людей: це представники львівського управління екології, садівники, керівники парків та наш депутат Влодко Лучишин, який є головою екологічної депутатської комісії у Ратуші.

“За два дні ми находили по місту майже 30 кілометрів. І не марно, бо подивитися є на що: облаштування парків та скверів у Харкові справді - пріоритет. Тільки на утримання парків тут виділяють космічну суму в 1 мільярд 100 мільйонів гривень - це у 30 разів більше, аніж у Львові (правда у них  бюджеті міста на 10 мільярдів більший, аніж у нас),” - говорить Влодко Лучишин. 

Серед очевидних плюсів, відзначених депутатом Самопомочі:

  • парки — концептуальні. Кожен при створенні має якесь призначення і стиль. Інша річ, що концепції не завжди дотримуються і в тракті експлуатації з’являється дивний “фюжн”;
  • у всіх парках - якісні й доглянуті безкоштовні туалети;
  • автоматичний полив газонів та клумб по всьому Харкову - дорога інвестиція, яка, щоправда, швидко окуповується у порівнянні з ручним поливанням;
  • при створенні парків використовують якісні матеріали; 
  • у місті відійшли від ручного прибирання парків, харків'яни закупили багато різної прибиральної техніки, швидкість і якість прибирання зросла, водночас зекономили на двірниках;
  • у Харкові є окремий відділ з шести бригад, який ремонтує парки і дитячі та спортивні майданчики із крутим обладнанням і чималим бюджетом -  7 млн. грн. 

Але львівська делегація звернула увагу, що хоч Харків багато інвестував у техніку і матеріали, але мало вкладав у навчання працівників. Відтак, багато молодих дерев тут продовжують садити на відстані метр одне від одного, що за кілька років стане проблемою,  дорослі дерева там кронують “налисо”, як колись робили у Львові. Також, на думку Лучишина, харківським паркам бракує середніх поверхів насадження - високої трави, чагарників чи низькорослих дерев.

“Якщо говорити про власні відчуття, то для мене головні харківські парки - надто помпезні, надто тісні, попри величезні площі, з надміром і водночас браком рослин, і з відсутністю відчуття спокою і відчуття перебування на природі”, - каже Влодко Лучишин. “Наприклад, мене дуже здивувало, що у парку не можна ступити ногою на газон. Ну і що вже зовсім не міг собі уявити, що скажу: в парку забагато... освітлення. Нам є чого повчитися один в одного, однозначно корисна поїздка,” - підсумував Влодко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ