Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати облради сприятимуть функціонуванню української мови як державної на Львівщині

Депутати Львівської обласної ради створять програму сприяння функціонуванню української мови як державної на Львівщині. Про це повідомили 9 вересня у пресслужбі ЛОР.
Фото Львівська обласна рада

Створити робочу групу для напрацювання змісту Програми сприяння функціонуванню української мови як державної у Львівській області. Таке рішення 9 вересня прийняли члени постійної депутатської комісії з питань освіти, науки та інновацій.

До складу робочої групи увійдуть представники трьох комісій обласної ради: з питань освіти, науки та інновацій, з питань культури, інформаційної політики та промоції та з питань розвитку місцевого самоврядування.

З пропозицією розробити та ухвалити обласну програму сприяння функціонуванню української мови як державної, а також відповідних програм на рівні місцевих рад до Львівської обласної ради звернувся уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь.

"Комплексна підтримка розвитку української мови на регіональному та місцевому рівнях є надзвичайно актуальним завданням для місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Для виконання цього завдання ефективним та оптимальним рішенням є розробка та ухвалення відповідної обласної програми", - йдеться у зверненні.

"Робоча група визначатиме тези програми, виконавців, напрацює план заходів на чотири роки з 2022 по 2025. Але спочатку треба детально вивчити усі чинні документи, які визначають, як саме захищається право на українську мову у кожній публічній сфері. Також маємо проаналізувати обласні програми у яких вже закладено розділи, що стосуються мовної політики, видавництва українських книг, проведення конкурсів, преміювання та багато іншого. Усі ці концепції та заходи належить узагальнити й прописати в окрему програму, спрямовану на підтримку функціонування державної мови та заохочення до її вивчення, поширення, розвитку", - наголосила голова комісії з питань освіти, науки та інновацій Іванна Герус.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ