Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати просять зробити Державний музею Михайла Грушевського у Львова національним

16 лютого під час засідання сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Міністерства культури України про надання статусу "національний" Державному меморіальному музею Михайла Грушевського у Львові. «За» таке рішення проголосувало 62 депутати, повідомив кореспондент Гал-інфо.

Відповідно Львівська обласна рада просить надати статус "національний" Державному меморіальному музею Михайла Грушевського у Львові.

Як йдеться у зверненні, Музей Михайла Грушевського – сучасний науково-дослідний та культурно-освітній заклад меморіального характеру, метою діяльності якого є ґрунтовне вивчення багатогранної спадщини видатного українського історика, громадського й політичного діяча Михайла Грушевського.  Експозиція музею – синтез наукових досліджень у галузі грушевськознавства і напрацювань працівників цього закладу, досвіду створення виставкових проектів з обов’язковим акцентом на важливому факторі меморіальності.

У шести експозиційних залах подано характеристику практично всіх періодів життя й поряд з тим – колосальної праці Михайла Грушевського, особливо наголошено на висвітленні періоду життя вченого у м. Львові (1894 – 1914), оскільки це було найбільш плідне 20-ліття в його біографії.

Музейний фонд налічує майже 27 тис. одиниць збереження. У фондах закладу зберігаються праці М. Грушевського та наукові видання за його редакцією, іконографічні джерела, особисті речі, фото, листи, меблі, побутові речі, стародруки, періодика з кінця ХІХ ст. – до 40-х років ХХ ст.; першовидання класиків української літератури – сучасників М. Грушевського; матеріали часів І Світової війни та Української Центральної Ради тощо.

З метою належного наукового опрацювання, упорядкування та обліку експонатів, які надходять до музею, створено 13 фондових груп. Серед них: "МЕМ" (меморіальні речі) – меморіальні речі Михайла Грушевського та його родини, листування, рукописи; "КН" – книги, періодика, ноти; "ДМ" (документальні матеріали) – документи, архівні документи, рукописи, листи, свідоцтва, довідки, карти, посвідчення, клепсидри ХІХ – ХХ ст.; "ДІМ" (допоміжний історичний матеріал) – поштівки, відозви, звернення та інші. У музеї ведеться робота з комп’ютерної каталогізації фондів.

Щороку музей реалізовує гуманітарні програми, які стосуються музейної справи, збереження та підтримки національної культурної спадщини. 

У разі позитивного вирішення питання про надання статусу "національний" Державному меморіальному музею Михайла Грушевського у Львові, фінансування цього закладу буде здійснюватись з обласного бюджету Львівської області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ