Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

До Дня Державності УІНП презентував анімаційний фільм "Історія України за 15 хвилин"

28 липня вперше відзначали День Української Державності. Про зміст і значення нового свята Український інститут національної пам’яті розповів під час пресконференції в «Укрінформі».

А також – презентував новий анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин».

Нове свято покликане нагадувати, що історія України – це не 30 років незалежності й навіть не 100 років, якби ми починали відлік від Української Народної Республіки, яка постала в 1917 році. Наші державні традиції вкорінені у Київській Русі, розповів під час пресконференції заступник голови Українського інституту національної пам’яті  Володимир Тиліщак. У День Державності ми вшановуємо всі етапи українського державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна, демократична держава.

«В умовах інформаційної війни проти України, яку давно розгорнула і продовжує Росія, маніпулюючи історичними фактами, розуміння нашої історії в усій її тяглості є надзвичайно важливим», – говорить Володимир Тиліщак.

«День Державності дає змогу звертатися до різних етапів нашої історії і розуміти їхню вагу у формуванні того, що є сьогодні Україною», – говорить історик, публіцист, координатор проєкту «Лікбез. Історичний фронт» Кирило Галушко. Він наголошує, що важливо піднімати теми, які до цього були поза увагою, тому що не лише територія, а й вся наша історія є об’єктом агресії, й історичний фронт, на відміну від військового, не локалізований в окремих конкретних точках.

Саме тисячолітній тяглості української державності присвячений новий анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин», який презентували під час пресконференції.

Ідея появи ролика належить міністру культури та інформаційної політики України Олександру Ткаченку. Його створила студія Idea Media Group у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті. Ролик має версії з україномовними та англомовними субтитрами. 28 липня, у День Української Державності, його було оприлюднено на онлайн-ресурсах Українського інституту національної пам’яті та показано в ефірі телеканалів. У відповідь на звернення, інститут готовий надавати ролик для трансляції та розміщення.

Крім анімаційного фільму, Український інститут національної пам’яті підготував та поширив інформаційні матеріали, тест на знання історії української державності та інфографіку про те, що сучасна Україна успадкувала від різних державних формувань українців із попередніх історичних періодів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ