Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Об'єднання з БПП наблизить політичний кінець Яценюка, - політолог

Кілька днів тому Соня Кошкіна зазначила в своєму блозі, що рішення про спільний похід на місцеві вибори Блоку Петра Порошенка та Народного фронту вже ухвалене, проте офіційного підтвердження даної інформації не було. В разі, якщо об'єднання таки відбудеться, Яценюк як політик серйозно втратить. Таку думку у коментарі висловив «Гал-інфо» експерт з питань адвокації Реанімаційного Пакету Реформ Ярослав Юрчишин.

Експерт зазначив, що у разі об’єднання Народного фронту та Блоку Петра Порошенка для участі в місцевих виборах варто очікувати на суттєве послаблення Арсенія Петровича як політичного гравця.

«Народний фронт» має потужні Чернівецьку та Львівську групи. Уявімо, що ці групи заводять своїх людей до місцевих рад не як політичну силу Яценюка, а як членів команди Петра Порошенка. У підсумку вони почнуть більше орієнтуватися на президента як сильнішого гравця, ніж на прем’єра, який несе відповідальність за проблеми уряду. Тому для Арсенія Петровича це буде наближенням його політичного кінця», – зазначив Ярослав Юрчишин.

Він додав, що Арсеній Яценюк опинився перед дилемою у питанні формату участі у місцевих виборах.

«Була домовленість про скликання об’єднавчого з’їзду БПП, Народного фронту й Народного руху, але в процесі його підготовки з’ясувалося, що електоральні показники «Народного фронту» є настільки мізерними, що доцільність його участі у виборах не виглядає однозначно. Якби не тиск місцевих структур, які хочуть мати певне представництво в органах влади, то це питання уже було б знято», – наголосив Ярослав Юрчишин.

Він нагадав, що прем’єр-міністр має неприємний досвід в плані розбудови партійної структури, тому дуже обережно ставиться до місцевих виборів.

«Коли Яценюк очолював «Фронт змін», і той показав дуже хороші показники на місцевих виборах, мало не кожне засідання партійної ради, однак, починалося з виключення регіональних політиків, які відходили від партії і починали співпрацювати з більшістю, яка формувалася Партією регіонів», – зазначив експерт.

Крім того, як і більшість лідерів українських партій, чинний прем’єр-міністрі ніколи не надавав перевагу розбудові партії, зосереджуючись передусім на становлення власного бренду.

«Арсеній Петрович, як і більшість наших політиків, вибудовує власний бренд, а партія є для нього механізмом посилення або послаблення бренду. Коли йдеться про вибір між інвестуванням часу, коштів, зусиль у власний бренд чи партію, вибір робиться на користь першого», – підбив підсумок експерт. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ