Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Експерти стверджують, що ціна сонячної енергії може стати ще дешевшою

Експерти стверджують, що вартість сонячної енергії буде ще більше знижуватися впродовж 2018 року, це в свою чергу відкриє більше можливостей для вирішення проблеми зміни клімату, яка є ключовою для досягнення цілей Паризької угоди з питань зміни клімату (фінансується Організацією Об'єднаних Націй).

Згідно з аналізом Bloomberg New Energy Finance (BNEF),очікують, що ціна фотоелектричних панелей у цьому році зменшиться на 34%, що приблизно дорівнює падінню цін модуля в 2016 році і перевищує лише 40 зниження цін у 2011 році.

Експерти BNEF також прогнозують, що ціни на модулі в 2019 році знизяться ще на 10% - 15%.

Зниження цін на фотоелектричні панелі зумовлене, головним чином, реформами сонячної енергетики в Китаї та покликане відкрити шлях для збільшення застосування, як в комерційному так  і в житловому секторах.

BNEF зазначили, що Індія та інші країни, що розвиваються, можуть бути найбільшими бенефіціарами цієї тенденції.

Індія вже інтенсивно розвиває дешеву сонячну енергію, щоб поступово відмовитися від вугілля та дорогого імпорту енергії.

В даний час п'ять із десяти найбільших сонячних парків у світі, що знаходяться в стадії будівництва, знаходяться в Індії, і країна вже досягла своєї початкової мети по виробництву 20 ГВт (сонячної енергії).

Індія також стає на шлях виконання угод Міжнародним сонячним альянсом (ISA), заснованим у Франції в 2015 році. Зазначимо, що того ж року було підписано Паризьку угоду.

Угоду ратифіковано 30 країнами і підписано 60. Ця угода зосереджена на інвестиціях у великомасштабну сонячну енергію в країнах, що розвиваються, для того, щоб забезпечити зростаючий попит на енергію та боротися зі швидкими кліматичними змінами.

Також альянс планує мобілізувати 1 трильйон доларів США для створення, зберігання та розроблення технологій виробництва сонячної енергії у всьому світі і має намір створити щонайменше 1000 ГВт потужності сонячної енергії до 2030 року.

Зазначимо, що в Україні середня вартість сонячних панелей потужністю 10 кВт*год та більше “під ключ” складає $8-10 тис. На повну потужність вона працюватиме 25 років, після цього терміну потужність зменшується на половину.

З 2015 року в Україні діє закон, згідно з яким за кожен вироблений і проданий кіловат споживач отримує суму в гривнях, еквівалентну ціні 0,18 євро/кВт*год (з 1 січня 2018 року). “Зелений” тариф оновлюється до зміни курсу євро щокварталу. Отримати бонусні 5-10% можна, якщо використовувати вітчизняне обладнання. Є обмеження потужності електростанцій до 30 кВт*год.

Тариф різниться залежно від часу підключення. Саме така сума буде виплачуватися клієнту до 2030 року:

  • з 1 липня 2015 року, "зелений" тариф встановлений на рівні 20 євроцентів/кВт·год,
  • з 1 січня 2016 року – 19 євроцентів/кВт·год,
  • з 1 січня 2017 року – 18 євроцентів/кВт·год,
  • з 1 січня 2020 року – 16,3 євроцента/кВт·год,
  • з 1 січня 2025 року – 14,5 євроцента/кВт·год

Встановлення СЕС В Україні станом на сьогодні є доволі вигідною інвестицією.  В компанії “ЕкоВатт” переконують, що річний прибуток складає близько 18%, що перевищує дохід від депозиту чи здачі квартири в оренду.

Наразі відновлювальна енергетика в структурі українського енергосектору складає близько 4% й на сонячну енергетику припадає 1,5-2%. Тоді як ринку це коштує трохи більше 8% усіх коштів.

Комітет екологічного порятунку

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ