Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Головне завдання децентралізації – забезпечити ефективний розвиток громад, -Негода

Децентралізація – це реформа органів місцевого самоврядування, хоча саме слово «самоврядування» ми уже майже забули. Не є самоціллю – об’єднати громади чи скоротити кількість депутатів місцевих рад. Головне завдання реформи децентралізації – забезпечити ефективний місцевий розвиток громад. Про це під час дискусії на тему «Місцевий та регіональний розвиток – харківські практики» заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода. Повідомила прес-служба Львівської облради.

Учасники панельної дискусії обговорили реформу децентралізації та регіональний розвиток на прикладі Харківської області.

В`ячеслав Негода зазначив, що Харківщина завжди була і досі залишається лідером у дуже багатьох питаннях розвитку органів місцевого самоврядування.

З його слів, такі форуми, як Форум місцевого розвитку у Трускавці, є чудовими майданчиками не тільки для знайомств, але й є новими можливостями для напрацювання та реалізації різних проектів.

«Основна мета – це створити умови для розвитку територій. Отримали повноваження – і починаєте розвивати територію, щоб мешканцям було зручніше та комфортніше жити й працювати на конкретній території», - повідомив В’ячеслав Негода.

Перший заступник міністра також повідомив, що цього року загалом із Державного бюджету на реалізацію різних програм місцевого розвитку передбачено 37 млрд грн.

«З цих коштів 17,5 млрд грн безпосередньо є прямими видатками місцевим громадам», - каже В’ячеслав Негода і додає, що йдеться про створення футбольних полів із штучним покриттям, відкриттям нових ЦНАПів, які часто є кращими, аніж у багатьох країнах ЄС. Також йдеться про залучення інноваційних технологій на місця.

Під час панельної дискусії учасники також заслухали презентацію Харківської області від голови облради Сергія Чернова, а також на прикладі розглянули реалізацію ініціатив у місті Чугуїв.

«Мета у нас одна – обмінятись практиками та досвідом, знайти колег та друзів, а також укріпити Схід та Захід України. Ініціатив із Харківської області є дуже багато, зокрема у нас також успішно реалізовується конкурс мікропроектів, яких реалізовано уже більше 1350. Саме тому одне із наших стратегічних завдань – через реалізацію проектів об’єднати людей», - повідомив Сергій Чернов, який подякував організаторам за запрошення до участі у Форумі місцевого розвитку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ