Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

ГУ ДСНС: працівники ЛКП «Збиранка» не повідомляли нас про загрозу зсуву

Посадові особи, відповідальні за трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі, можуть уникнути покарання. Про це Гал-інфо розповіли рятувальники з пожежної частини у Жовкві. Відтак, журналіст Гал-Інфо звернувся за офіційним коментарем щодо озвучених фактів до прес-служби ГУ ДСНС у Львівській області.
Фото ДСНС у Львівській області.

Рятувальники зазначають, що винними в загибелі людей на Грибовицькому сміттєзвалищі хочуть зробити самих пожежників, саме тому наголошують на тому, що пожежа була ліквідована о 7 годині ранку 30 травня. «Керівництво постійно наголошує, що хлопці попали під завал в 15:30 30 травня після завершення гасіння пожежі. Насправді пожежа не була ліквідована і продовжувалась? в тому числі іще 1 червня. Комусь дуже вигідно, аби пожежа була «ліквідована» по документах раніше», - зазначають рятувальники 17- ДПРЧ ГУ ДСНС України у Львівській області, в котрій працював загиблий рятувальник Андрій Вненкевич.

Вони також наголошують, що під час гасіння пожежі були порушені норми техніки безпеки, зокрема, не проводився контроль за появою тріщин чи загрозою зсуву сміття. «Не було створено умов для пожежогасіння вночі, однак рятувальники вночі продовжували гасити пожежу. Якщо б зсув стався в нічний час, жертв могло бути значно більше. Також не було жодного забезпечення: в неділю нам приносили їжу люди з довколишніх сіл», - наголошують рятувальники.

Окрім того, вони зазначають, що кисневі балони в рятувальників були, однак не використовувались. «Кисневі балони були в пожежних автомобілях. Відповідного наказу про їх застосування не було від керівника гасіння пожежі, котрим був Гуменюк М.М.? начальник відділу організації служби підготовки пожежогасіння та роботи з підрозділами ДСНС у Львівській області», - розповідають рятувальники.

На їх думку, такий наказ (про застосування кисневих балонів) не хотіли давати, адже в такому разі на місці мала б бути іще компресорна машина для дозаправки кисневих балонів. Також по-іншому кваліфікувались би роботи, за що рятувальникам передбачені доплати.

Редакція Гал-Інфо отримала відповідь від ГУ ДСНС України у Львівській області щодо озвучених фактів. Подаємо їх відповідь повністю:

«Пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі, повідомлення про яку надійшло о 5 год 07 хв до ПЗЧ ДПРЧ -17 м. Жовка від директора ЛКП «Збиранка» Горбаля Б.М. 29.05.2016, дійсно була надзвичайно складною через велику площу пожежі, що швидко розповсюджувалась в умовах вітряної та спекотної погоди, відсутність поблизу джерел водопостачання (найближчий гідрант знаходився на відстані 2,5 кілометра від місця пожежі) та складність рельєфу через велику висоту схилу. Також утворилась соціальна напруга, що виникла внаслідок невдоволення мешканців навколишніх сіл ситуацією що склалася.

Проте, незважаючи на вищезазначені чинники, лише завдяки залученню до ліквідації пожежі додаткових сил і засобів керівником гасіння пожежі (Гуменюком М.М.) вдалося налагодити безперебійну подачу води, обмежити в найкоротший час поширення пожежі, та, в подальшому, ліквідувати її в рекордно стислі терміни, не допустивши при цьому екологічної катастрофи, яка могла б виникнути у випадку розповсюдження вогню по всій площі сміттєзвалища.

Разом з тим, старша посадова особа яка прибула на місце пожежі і очолила її гасіння, вважається керівником гасіння пожежі до моменту її ліквідації.

Пожежа вважається ліквідованою, коли наступила стадія пожежогасіння, на якій припинено горіння та діяння небезпечних чинників пожежі, що в даному випадку відбулося станом на  7 годину 40 хвилин 30.05.2016 року.

Після ліквідації пожежі пожежно-рятувальні підрозділи залишались для проливання місць, де відбувалося горіння, з метою недопущення його повторного виникнення та збору пожежно-технічного обладнання.

Під час гасіння даної пожежі нещасних випадків не зафіксовано, постійно здійснювався контроль за особовим складом, який приймав участь у гасінні. Начальниками оперативних дільниць перевірялась безпечність гасіння у тих чи інших місцях, попередньо особисто впевнившись у обранні вірної позиції ствольщиків. Також керівник гасіння пожежі та інші офіцери постійно знаходились безпосередньо біля особового складу.

Разом з тим від керівництва та працівників ЛКП «Збиранка», які постійно, до 22 год. 00 хв. 29.05.2016 року знаходились на місці пожежі, ніяких застережень та рекомендацій керівнику гасіння пожежі та іншим посадовим особам, задіяних у її гасінні щодо зміни поведінки рельєфу сміттєзвалища, загрози зсуву, чи виникнення іншої небезпеки не надавалось.

Під час роботи у темну пору доби було вжито усіх необхідних заходів щодо освітлення позицій ствольщиків за допомогою спеціального автомобіля зв’язку і освітлення та іншого оснащення (світлова башта, переносні та стаціонарні прожектори).

Щодо роботи в апаратах на стисненому повітрі, то в даному випадку особовий склад працював на відкритій місцевості, в зв’язку з чим кисню для дихання було достатньо, гасіння проводилось з навітряної сторони та про небезпечні концентрації шкідливих речовин у повітрі адміністрація об’єкту не попереджала. Також при роботі в таких умовах у апаратах на стисненому повітрі особовий склад наражав би себе на небезпеку через велику вагу апаратів та обмежену рухливість на даному рельєфі. Прес-служба ГУ ДСНС України у Львівській області».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ