Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські хірурги прооперували трьох немовлят, у яких були півкілограмові пухлини

Одразу троє малюків із півкілограмовими пухлинами з’явилися на світ у пологовому відділенні дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова. В усіх трьох – крижово-куприкові тератоми. У перші ж дні життя крихіток медики успішно видалили вроджені утворення.
Фото: Лікарня святого Миколая

Один із трьох малюків – Матвій із Харкова. Хлопчик народився понад місяць тому з вагою 3470 г, 470 з яких важила крижово-куприкова тератома. Це пухлина, що розвивається у малят, коли вони ще перебувають в материнській утробі.

«Ми на 20 тижні вагітності прийшли на плановий скринінг у Харкові, де й діагностували тератому. Нам порадили перервати вагітність. Матвій був нашою довгоочікуваною дитиною, тож ми почали шукати можливості скоригувати ваду при народженні», - розповідає Євгенія, мама Матвійчика.

За порятунком свого ще ненародженого сина Євгенія звернулась до спеціалістів лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова. Адже тут хірурги вже впродовж 10 років успішно оперують немовлят із такими пухлинами.

Матвійко народився у пологовому відділенні лікарні святого Миколая, і після кількох днів спостереження у реанімації, його забрали в операційну. Втручання проходило у кілька етапів. Спершу було видалення пухлини, а потім –  пластика мʼяких тканин та аноректопластика. Тож лише завдяки одній операції лікарям вдалося повністю скоригувати вроджену ваду.

Майже одночасно з Матвійчиком хірурги прооперували ще двох крихіток із великими крижово-куприковими тератомами – Яринку та Златусю. В обох дівчаток операції з видалення пухлин теж минули вдало.

Нині малюкам вже виповнився 1 місяць від народження, вони набралися сил та нарешті можуть роз’їхатися по своїх домівках. Такої кількості діток, які майже одночасно з’явилися на світ із вродженим тератомами, в медзакладі ще не було. Звернень із цією патологією побільшало, відколи при дитячій лікарні відкрили пологове відділення. Адже тепер тут спеціалісти мають змогу надавати повний комплекс допомоги немовлятам в єдиному місці. За дитиною доглядає велика команда: від лікарів-неонатологів та акушер-гінекологів пологового відділення, хірургів та лікарів інтенсивної терапії, до спеціалістів відділення патології новонароджених, де малятко набирається сил і готується до виписки. Тож нині за допомогою до спеціалістів звертаються майбутні батьки з різних куточків України.

Лікарі наголошують: тератоми, хоч і є рідкісною вадою розвитку у немовлят, проте піддаються хірургічній корекції і не є показом до переривання вагітності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ