Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

На Львівщині 34% населення хочуть бачити президентом Кличка, Яценюка – 15%, Тягнибока - 9%

Мешканці Львівщини, як і три місяці тому, хотіли б бачити Президентом України Віталія Кличка (34%). Його лідерство стало безсумнівним, оскільки зникла остання надія на участь у виборах Юлії Тимошенко, тож її прізвище було виключено зі списку опитування. Про це сьогодні, 21 січня, під час прес-конференції у Львівському прес-клубі повідомила директор Українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

Вона також додала, що через виключення Тимошенко із переліку можливих кандидатів у президенти, значна частка її електорату перейшла  не до Арсенія Яценюка, чий рейтинг – 15% - зріс лише на 0,8%, а ймовірно до  Петра Порошенка, який вийшов на другу позицію  – 17% (приріст 13,6%).

Вона додала, що підтримка Олега Тягнибока  змінилась в межах похибки  з 9,6% до 8,7%.

Водночас, рейтинги кандидатів (усіх, крім В. Кличка) суттєво різняться за типом населеного пункту.

«У Львові суттєво вищу підтримку має П.Порошенко (25%, проти 16% у інших містах та 10% у селах). Найменшу О.Тягнибок (6%, проти 8% у інших містах та 11% у сільській місцевості) та А. Яценюк (7% проти 16% у інших містах та 20% у селах)», - додала Зайцева-Чіпак.

Соціолог зазначила: «Часто рейтинг кандидата в президенти чітко корелює з оцінкою його шансів на виграш. Стрімке зростання рейтингу Віталія Кличка можна пояснити, зокрема, й тим, що половина мешканців області вважає його шанси на перемогу у виборчих перегонах  найвищими. Тоді, як частка тих, хто вірить у потенціал Арсенія Яценюка є значно меншою  - 30%. Головною інтригою  даного питання виявилась позиція майже чверті (23%) мешканців Львівщини, які вважають, що виграти вибори під силу Петрові Порошенку. Тоді як у перемогу Олега Тягнибока вірять лише 10% опитаних».

Як зазначив політолог Анатолій Романюк, у випадку коли всі троє лідерів опозиції підуть на вибори, може зрости рейтинг Петра Порошенка.

«Рейтин Порошенка і далі зростатиме по усій Україні. Якщо єдиним кандидатом буде Кличко, то його рейтинг зростатиме. Коли точитиметься дискусія з приводу єдиного кандидата, рейтинги ділитимуться на трьох і відбиратимуться в основного кандидата», - зазначив політолог.

Довідка.

Дослідження було проведене Центром „СОЦІОІНФОРМ” 20 - 30 грудня 2013 р.

Методом інтерв’ю було опитано 1200 респондентів, які репрезентують доросле населення Львівської області, віком від 18 років. Помилка репрезентативності дослідження становить +/- 3,5%.

Метод дослідження – особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником.

Вибірка багатоступенева, стратифікована з використанням випадкового відбору респондентів на останньому щаблі. Квотами у вибірці були вік і стать.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ