Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині обговорили питання альтернативної форми виховання на противагу інтернатним закладам

Сьогодні, 10 квітня, відбулася презентація проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» спільно з МБО Партнерство «Кожній дитині» та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).
Фото - ЛОДА

Як повідомили в ЛОДА, у заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації  Іван Собко, керівник управління НССС у Львівській області Петро Назар, начальник Служби у справах дітей Львівської ОВА Володимир Лис, директор Львівського обласного центру соціальних служб Ярослав Бордіян, члени команди проєкту, представниця ЮНІСЕФ Мусійчук Марія, керівниця БО «Партнерство кожній дитині» Василина Дибайло, голови територіальних громад, представники служб у справах дітей територіальних громад, представники  громадських організацій, діючі патронатні вихователі. 

Львівська область увійшла в число пілотних областей, де будуть розвиватися нові підходи з розвитку патронатних сімей.

Учасниками пілотного проєкту стали 15 територіальних громад Львівської області: Львівська, Стрийська, Трускавецька, Рудківська, Новороздільска, Рава-Руська, Миколаївська, Ходорівська, Бродівська, Пустомитівська, Червоноградська, Жовківська, Золочівська, Славська та Белзька.

Послугу надають на період подолання батьками дитини складних життєвих обставин або на період пошуку для дитини іншої сім’ї. Проєкт пропонують як альтернативу інтернатним закладам.

«Забезпечення права дитини на зростання у сімейному середовищі, де дитина отримує підтримку, належний догляд, виховання та реабілітацію, виключивши повністю потрапляння дитини в інституційні заклади області – це наше основне завдання, яке повинні ми зреалізувати спільно з територіальними громадами області», – зазначив у вітальному слові Іван Собко.

Досвідом роботи патронатними вихователями на презентації поділилися діючі патронатні вихователі Ганна Пелещак та Алла Стричак. Про створення патронатних сімей у Новояворівській територіальній громаді розповіла Галина Стадник.

«На території громад області, станом на сьогодні, проживає 1869 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. У разі потреби, в громадах немає куди прилаштовувати таких дітей, вони потрапляють в інтернатні, лікарняні заклади, або їх везуть у притулок. Альтернативою у таких випадках є сімейний патронат. Тут також є пряма зацікавленість для голів громад, бо це є зайнятість для мешканців громади», – зазначив начальник служби у справах дітей Львівської ОВА Володимир Лис.

Водночас сім'я дитини отримує можливість вийти із кризової ситуації, перепочити й за підтримки соціальних працівників зосередити зусилля для повернення дитини.

Патронатні вихователі у громадах отримують роботу, професійну реалізацію, дохід, можливість допомогти дітям подолати труднощі та вирости щасливими людьми.

Очікуваним результатом проєкту має стати зменшення соціальної напруги у громадах.

Наразі у Львівській області діють 11 сімей патронатних вихователів, в яких виховують 21 дитину. Як зазначають ініціатори проєкту, це дуже мало. Завдяки новим учасникам проєкту, кількість сімей патронатних вихователів у Львівській області очікують збільшити в три рази.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ