Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Через збільшення посівних площ на Львівщині зріс обсяг виробництва продукції рослинництва

Обсяг виробництва продукції рослинництва Львівської області у 2023 році зріс порівняно з 2015 роком у 2,1 раза і становить 35,4 млрд грн (в постійних цінах 2021 року). Таке зростання відбулося через збільшення посівних площ та підвищення врожайності сільськогосподарських культур.

Як повідомляють на сайті ЛОДА, основними виробниками зерна, цукрових буряків, соняшнику, сої та ріпаку є аграрні підприємства, тоді як селянські господарства є основними виробниками картоплі, овочів та фруктів. У 2023 році всі категорії господарств виробили 1,8 млн тонн зерна, 1,8 млн тонн картоплі, 1 млн тонн цукрового буряка, 859 тис. тонн овочів та плодів і ягід – 146,5 тис. тонн.

У загальній структурі виробництва зернових і зернобобових та технічних культур переважають пшениця, ячмінь, соя та ріпак. Посіви технічних культур, таких як соняшник та соя, значно перевищують рекомендовані норми, що пояснюється зміною кон’юнктури зовнішнього ринку. Зокрема, посіви соняшнику та сої у порівнянні з 2015 роком зросли в 3 та 3,4 раза відповідно.

«Більшість підприємств області займаються виробництвом зернових і технічних культур, яке збільшується переважно під впливом зростання попиту на сировину на зовнішніх ринках. Виробництво овочевих та плодово-ягідних культур, в основному, забезпечується господарствами населення. Зокрема частка комерційного сектору у вирощувані овочів складає близько 5% від загального обсягу виробництва. Сільськогосподарські підприємства переважно вирощують салатні та зелені овочі. На теперішній час із зміною клімату та наявністю грантових програм для впровадження переробки, відкрилися додаткові можливості для вирощування овочевих культур відкритого та закритого ґрунту з метою їх імпортозаміщення, створення доданої вартості у виробничих процесах», — зазначила заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко.

Традиційно важливе місце у структурі рослинницької продукції займає картопля та овочеві культури, які складають 32 % від загального обсягу. Львівщина входить до трійки лідерів України за обсягами виробництва картоплі та овочів. В області вирощують понад 30 видів овочевих культур, серед яких капуста, огірки, помідори, цибуля, столовий буряк та морква.

Селянські господарства залишаються основними виробниками плодів та ягід, забезпечуючи понад 80% плодово-ягідної продукції. В комерційному сегменті виробництвом плодів і ягід займаються близько 160 суб’єктів господарювання, які вирощують багаторічні насадження на площі 2 тис. га. У структурі насаджень переважають зерняткові та кісточкові культури, які займають 90% площ, ягідні культури становлять 5%, а решту займають горіхові сади та виноградники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ