Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському історичному музеї відкрили виставку до 175-ї річниці створення Народного Дому у Львові

Сьогодні, 23 липня, у Львівському історичному музеї презентували виставковий проєкт «Народний Дім: не/відома історія». Його присвятили 175-й річниці створення Народного Дому у Львові.
Фото - ЛОДА

Участь у заході взяв начальник відділу мистецтв та розвитку культури департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Василь Гладкий, повідомляє пресслужба. 

Народний Дім у Львові є однієї з найстаріших і найбагатших культурно-освітніх установ у Галичині, яка існувала в період з 1849 до 1939 роки.

«В непрості часи воєн і окупацій саме культура береже ідентичність народу, який хочуть пригнобити. Тому агресор зараз прицільно знищує українські музеї, заклади освіти та культури. А в попередні століття, коли українці лише виборювали власну державність, культурні товариства були тим осередком, де не лише зберігали національну ідентичність, але й визрівали ідеї національної боротьби. «Народні доми» у свій час стали центрами, де плекали українську культуру, мову, традиції. Збереження національної пам’яті стало головним пріоритетом української інтелігенції»,-  зазначили організатори.

Перший Народний дім збудували у Львові. Місцем для будівництва послугували згарища старого університету, який містився у закритому урядом Тринітарському монастирі на вулиці Театральній, 22.

На виставці представили графічні роботи ХІХ ст., на яких зображені фрагменти львівського університету після 1848 р., церемоніальна кельма та молоток, які використовував цісар Франс Йосиф І для закладання наріжного каменя будівництва Народного дому.

При Народному Домі існувала низка культурно-освітніх установ та товариств. Стараннями відомого історика Антона Петрушевича відкрили бібліотеку, яка мала цінну збірку слов’янських стародруків і рукописів XV-XIX ст.

Відвідувачі можуть побачити оригінальні листи А. Петрушевича, а також Євангеліє XVII ст. та «Тріодь цвітна» XVII ст., які належали  А. Петрушевичу, та були подаровані в бібліотеку.

На особливу увагу заслуговує колекція живописних портретів очільників та громадсько-політичних осіб, чия діяльність пов’язана з становленням та функціонуванням «Народного Дому». Цінним візуальним джерелом, представленим на виставці, є невелика збірка фотографій, які були складовою часткою фондів Бібліотеки та Музею.

Маловідомі та не досить досліджені сторінки історії Музею «Народного Дому» репрезентовані цінними пам’ятками різних фондових груп.

Окрім навчальних закладів, Музею та Бібліотеки, у приміщені Установи створили перший український професійний театр при товаристві «Руська бесіда».

Після Львова національно-просвітницькі товариства — «Народні Доми» почали організовувати і у інших містах Галичини.

Виставковий проєкт демонструє лише незначну кількість знакових пам’яток з величезної колекції предметів музейної скарбниці та бібліотеки Народного Дому, які зберігаються у фондах Львівського історичного музею.

Виставку можна оглянути до кінця року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ