Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Навіщо Гринкевичам фіктивна арматура?

Гал-інфо продовжує розповідати про те, як Ігор Гринкевич зі спільниками «роздерибанили» кошти державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці».

Нагадаємо: йдеться одне з найвідоміших та найпотужніших державних  експертних підприємств України, яке  у березні минулого року  за 45 мільйонів гривень у Фонду держмайна купила компанія "Ай Ті Юнайтед", афілійованим власником якої є  Ігор Гринкевич.

Як вдалося з'ясовується у ході  журналістського розслідування, підприємство на момент продажу володіло значними активами, у тому числі фінансовими. Згідно з фінансовою звітністю,  на 1 квартал 2023 року на рахунку підприємства були наявні кошти у сумі  понад 10 мільйонів гривень, окрім цього, були наявні валютні кошти, отримані в результаті ефективної господарської діяльності.

Надалі ці кошти Ігорем Гринкевичем та його спільниками  були розкрадені – за допомогою схем з фіктивними угодами. Мова йде про угоди державного підприємства  з  ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект», за якими криється надання фіктивних послуг,  купівля фіктивних товарів,  проведення неіснуючих ремонтів.

Кілька нових фактів про те, як це виглядало «на практиці»

Основним видом  діяльності  ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» є експертиза проектів будівництва та надання послуг в сфері охорони праці. Іншого відношення до  будівництва підприємство не має. Однак за таких обставин «купує» у підприємств, що неодноразово фігурували у будівельних аферах та належать Ігорю Гринкевичу, будівельні матеріали.

Йдеться про те, що ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» було укладено фіктивні угоди з  ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» (керівниками яких є відповідно Петро Кручінін та  Роман Гринкевич) на придбання будівельних матеріалів на суму близько 10 мільйонів гривень.

За цими договорами на купівлю матеріалів у ТОВ «Перспектива «Місто Буд» було «придбано»: вікон – 41 шт – на суму 1 707 743,00 грн, арматури – 46,61 т – на суму  1 652 638,02 грн, оздоблювальних матеріалів (клей, плитка, фарба) – на суму 887444,3 грн.

У ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» держпідприємство «купило»: пінопласту 200 м3 на суму 378530,4 грн, арматури - 47,42 т – на суму 1 608 696,13 грн, гіпсокартону – 2881 шт – на суму 1 783 688,95 грн, інших матеріалів – на суму 1 243 922,98 грн.

Насправді ж вищевказані будівельні матеріали покупець не отримав (себто, товар було  поставлено лише на папері), що підтверджує факт розкрадання, вимивання коштів з рахунків державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці», причому в особливо великих розмірах.

Також потрібно розуміти, що самостійно Ігор Гринкевич будівельні матеріали не купував та не підписував договори, довіреності, видаткові накладні, акти виконаних робіт, у цьому йому допомагали «керівники» експертного центру. З впевненістю, зокрема, можна стверджувати (з огляду на інформацію, що надана небайдужими працівниками ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці»), що на підприємстві надалі активно діє фактично злочинний синдикат. 

У ході журналістського розслідування також стало відомо, що так звана команда керівників: Лапка Ігор Степанович, Шайтан Віктор Анатолійович, Макар Ярослава Романівна, Прокоп’як Микола Романович та Кравчук Кароліна Гаврилівна (у якому статусі перебуває ця особа на підприємства, знає, вочевидь, лише Ігор Гринкевич) похапцем шукають спосіб заплутати сліди злочинної діяльності, в тому числі шляхом організації проведення ще й на додачу фіктивного обстеження будівлі за адресою м. Львів, вул. Б.Хмельницького, 233 А, за якою знаходиться ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці», до того ж «заднім числом».

На даний час, як нам відомо, як пріоритетний варіант розглядається проведення технічного обстеження власними силами, яке має затвердити в.о. директора Ярослава Макар.

Водночас згідно з чинними нормами, результати такого обстеження створюються виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності. А внести ці результати «заднім числом» нереально, електронна система обов’язково фіксує  місяць, день та навіть час створення такого документа, а підпис відповідальних осіб на звіті відстежується до секунди і найцікавіше, що результати такої діяльності є в загальному доступі. 

Тому закликаємо експертів ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці», а також організації, фізичних осіб підприємців, які займаються проведенням обстежень будівель і споруд, геологією, геодезією не піддатись на спокусливі пропозиції «керівництва» ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» щодо проведення «заднім числом» будь-яких досліджень та експертиз будівлі, що знаходиться за адресою м. Львів, вул. Б.Хмельницького, 233 А з метою встановлення її аварійного стану, щоб не стати співучасниками злочинів Гринкевича та його злочинної «команди». 

Дану публікацію просимо вважати офіційним зверненням до Державної податкової служби України, Бюро економічної безпеки – з проханням відреагувати на факти, що свідчать про фіктивне підприємництво, несплату податку на додану вартість та заподіяння збитків державному підприємству, а відтай і державі. А  також – офіційним зверненням до  Державного бюро розслідування, органів поліції та  прокуратури – з проханням вжити заходів для перевірки вищевикладених  фактів, які свідчать про розкрадання  коштів з рахунків ДП «Західний ЕТЦ»  після його продажі  ТОВ "Ай Ті Юнайтед", афілійованим власником якого є  Ігор Гринкевич, через підконтрольні йому компанії - ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект». А також – невідкладно вжити заходів для притягнення осіб, винних у розкраданнях коштів, осіб, що намагаються приховати сліди злочинів,  до кримінальної відповідальності.

Далі буде

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ