Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Назар Жолобович: теперішня опозиція не спроможна до конструктивного діалогу

Сьогодні, 23 травня у Львівському прес-клубі відбулося засідання Громадського прес-центру “Вибори Президента-2019″ на тему: “Опозиція до президента: реальна, формальна і театральна”.

На думку Назара Жолобовича,  теперішня опозиція не спроможна до конструктивного діалогу, чи альтернативних пропозицій. Натомість, значним досягненням влади, може хіба  що запропонувати рецепт сирників. «Партія «БПП «Солідарність» і Президент, сьогодні є владою в Україні, а критикувати владу завжди легше. В опозиції ж сьогодні колишні прем’єр-міністри, міністри, які тільки критикують та не дають жодних альтернатив. Опозиція пече сирники і вітає з днем кондитера, такого в країні не мало б відбуватися. Наш Президент зробив один з найважливіших кроків, що було вимогою «Майдану» під час Революції гідності – це надання безвізу, підписання угод про асоціацію з ЄС. Сьогодні український паспорт має ціну в європейський спільноті. Наразі опозиція  не давала альтернативних варіантів  виходу з тих чи інших проблем, які існують в державі після 27 років її розкрадання. Оскільки де-юре Україна стала незалежною в 1991 році, а де-факто, ми почали ставати незалежними в 2013-му. Президент Петро Порошенко разом з командою несе дуже велику відповідальність будувати нову незалежну державу, яка  представлена  в Європейській спільноті», – зауважив Назар Жолобович.

В обговоренні також  взяли участь Олександр Неберикут, аналітик ГМ “Опора”; Роман Кошовий,  в.о. голови правління львівської організації “Комітет виборців України”. Опозицію ж представляли – Ярослав Качмарик, депутат Львівської обласної ради, партія ВО “Батьківщина” та Ігор Брик, координатор ЛОО партії “Рух нових сил Михайла Саакашвілі”.

Як відзначили аналітики, сьогодні діяльність опозиції, зводиться передовсім до популістичних заяв й відсутності політичної відповідальності, стратегій чи плану дій відносно політики, яку сьогодні запроваджує президент, уряд та парламент. «На сьогодні, де-юре, практично опозиції не існує. На сьогодні ми маємо лише маніпулятивні заяви тих, чи інших політиків, які досить часто і не є політичними партіями, а швидше є середовищем об’єднань певних осіб. На моє глибоке переконання, сьогодні всі, хто є у Верховній Раді  і мають владні повноваження, вони всі є владою. І не треба ховатися від відповідальності і говорити, що я не є влада. Якщо в тебе є народні депутати, міністри, керівники органів місцевого самоврядування, ти маєш можливості виконувати свої зобов’язання. На сьогодні ми не маємо ні «тіньового» кабінету міністрів, ні президента, ні так би мовити, розроблених «тіньових законопроектів», чи альтернативних законопроектів. Ми не маємо гри важелів і противаг. Ми більше маємо, якийсь законодавчий спам, технології саботування, щоб не допустити суттєвих концептуальних змін. Зараз головна ціль опозиції це захопити владу і стати владою», – зазначив Роман Кошовий.

На думку ж Олександра Неберикута, діяльність серед опозиції постає не в площині альтернативи, а в площині того, хто буде реалізовувати чинний сценарій, яким зараз рухається Україна. «Чи не єдина політична сила, яка має альтернативний сценарій це “Опоблок” – Вілкул, Бойко. Він дуже простий, повернення до України часів Януковича, але без Януковича. Багатьом ця Україна подобалася, багато виборців будуть голосувати за них. Що стосується інших партій, їхня версія того, як має розвиватися Україна, це фактично Україна Порошенка, але без Порошенка. Адже по-великому рахунку, якщо ми подивимося і на тактику поведінки в парламенті, і на ті вимоги, які висуваються партіями, це є ідеї, які більшою, чи меншою мірою корелюються з ключовими документами, по яких зараз висуваються реформи», – зауважив Олександр Неберикут.

Представники ж опозиційних сил, які брали участь в обговоренні, щодо своєї діяльності наводили приклади сумнівних рейтингів соцопитувань, говорили про зміни до виборчого законодавства, відкриті списки та переконували у наявності програми дій.

На запитання журналістів, з ким готові об’єднуватися та співпрацювати політичні сили, Назар Жолобович відповів: «Партія «БПП  Солідарність» та Президент дружить тільки з тими, хто любить Україну і готовий до кращого її майбутнього. Як приклад, можу назвати те, що народні депутати підтримали звернення Президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія І щодо надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Підтримали всі окрім «Опоблоку». Є речі, які подає Президент, які є історично важливими для суспільства. І завдяки такій підтримці ініціативи Президента у Верховній Раді, ми позбулися і «руського міра». Тому ще раз наголошую, політична партія «БПП «Солідарність» дружить з тими, хто лише за Україну, хто готовий працювати над втіленням реформ. А не лише видавати популістичні заяви, критику і жодних запропонованих варіантів», – відзначив Назар Жолобович.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ