Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Невідкладна допомога, яка справді – не відкладається

Ігор Стояновський: Велика кількість пацієнтів вимагає не лише нової апаратури, але й нового підходу до організації самої роботи.
Ігор Стояновський

2019 став для КНП «8-а міська лікарня м. Львова» знаковим : запрацювало сучасне відділення невідкладної медичної допомоги. Це відділення створене за зразком відділень “Emergency” які діють у більшості сучасних закордонних багатопрофільних лікарень що надають невідкладну допомогу.

«Відділення невідкладної медичної допомоги – це новий для України тип структурних підрозділів багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, які покликані для забезпечення невідкладної медичної допомоги пацієнтам з перших хвилин їхнього звернення у стаціонар» – зазначає начальник управління охорони здоров’я ЛМР Зуб В.І.

Ідея створення відділення невідкладної медичної допомоги вперше виникла у 2007 році у зв’язку із підготовкою до чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012», коли КМКЛШМД і К8МКЛ були визначені лікарнями інтенсивного лікування відповідно для північної і південної частини м. Львова. Тоді ж було прийнято стратегічне рішення про створення на їх базі нового штибу «відділень невідкладної медичної допомоги». Оскільки досвіду роботи таких відділень в Україні досі не було, зразком стали аналогічні відділення у клініках Польщі, Німеччини, Чехії, США, Ізраїлю. Розпочалася робота із підготовки проектів ПКД, подавалися численні заявки на закупівлю обладнання, які гарантувалися тодішнім урядом. Однак «Євро-2012» минуло, але коштів на створення відділень і обладнання для них урядом не було виділено. Залишився лише робочий проект «Реконструкція відділення невідкладної допомоги Комунальної 8-ї міської клінічної лікарні м. Львова», на виготовлення і експертизу якого із міського бюджету у 2010р. було витрачено біля 120 тис. грн.

Тому у 2016 році, коли був оголошений конкурс проектів «Державного фонду реконструкції і розвитку», наша лікарня одразу подала заявку та робочий проект, виграла конкурс і отримала фінансування в сумі 2 062 181 грн, зокрема - 705 800 грн. – співфінансування від ЛМР. Було проведено коригування проекту, повторну його експертизу, через процедуру відкритих торгів визначено підрядника і у жовтні 2016 року розпочато будівельні роботи, які до кінця року виконані на суму 2 062 181 грн.

У процесі підготовки до створення відділення невідкладної допомоги постало питання про посилення діагностичних можливостей лікарні, тому де-факто було створено два відділення «відділення невідкладної допомоги» та «діагностично-консультативне відділення», які почали свою роботу з 1 січня 2019 року і взаємно доповнють одне одного. Створення діагностично-консультативного відділення є також зумовлене вимогою часу у зв’язку із запровадженням із липня 2019 року наступного етапу медичної реформи «Безкоштовна діагностика».

Сьогодні, 15 травня, Комісія фінансів та планування бюджету ЛМР завітала на Навроцького, 23, аби з’ясувати – як працюється в новому відділенні і на що саме ще потрібне дофінансування.

Далі – Ігор Стояновський, заступник головного лікаря з хірургічної роботи, депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч»:

Основне в цьому відділенні – новий принцип роботи. Коли допомога пацієнту починається одразу – з моменту, як тільки но він сюди потрапляє. Раніше багато часу займало оформлення документації, транспортування пацієнта в потрібне відділення, а тоді там вже назначалося відповідне лікування. Втрачався дорогоцінний час. Тепер з моменту поступлення пацієнта є можливість одразу, якщо це необхідно, взяти його в операційну, або одразу проводити діагностику і процедури – чи то рентген, чи то ультразвук. Пацієнта не ведуть чи не везуть по кабінетах, а навпаки – апарат УЗД чи інший потрібний – разом з фахівцем «приходить» до пацієнта і на місці обстежується. І по тому можна зробити висновок – чи переводити пацієнта в стаціонар, чи, провівши необхідне обстеження, виписувати і скеровувати до поліклініки.

Нове обладнання, яке ми тепер маємо, також, звісно, покращує якість медичного обслуговування. Ми маємо ще одну мрію: в планах – добудова окремого приміщення для комп’ютерного томографа, а також – докупівля спеціального потужного мікроскопа для проведення складних хірургічних втручань.

Публікація у рамках Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.  


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ