Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Новопризначений Посол Італії в Україні зустрінеться зі студентами ЛНУ

У рамках свого першого офіційного візиту до Львова Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа 18 листопада 2016 року відвідає Львівський національний університет імені Івана Франка, де зустрінеться зі студентами та візьме участь у відкритті виставки одного з найбільш грандіозних і знаних італійських творів у світі – «Несамовитого Роланда», повідомили у прес-центрі ЛНУ ім. Івана Франка.

Відкриття виставки «Несамовитий Роланд»  відбудеться 18 листопада 2016 року о 17.00 в Науковій бібліотеці Університету.

Виставка Національної академії старовинного та сучасного мистецтва підготовлена з нагоди 500-ї річниці від першої публікації «Несамовитого Роланда», який вважається одним із найбільш грандіозних та знаних італійських творів у світі.

Лудовіко Аріосто почав писати поему ще у 1505 році, утім через сильну зайнятість у своїй дипломатичній кар’єрі, йому вдалося закінчити твір лише 10 років потому. Відтак, у 1516 році перші екземпляри книги надруковані типографом Джованні Мадзокко да Бондено було видано у Феррарі та Мантові.

Трохи згодом було опубліковано ще близько 150 видань, багато з яких були ілюстровані технікою ксилографії. Найгарнішим з них вважається видання Вінченцо Валгрізі 1556 р. у Венеції з ілюстраціями Доссо Доссі.

До виставки увійшли дидактичні панелі, що розповідають про графічну еволюцію «Несамовитого Роланда», про життя та твори Лудовіко Аріосто та про спадок, який залишила по собі поема у сфері фігуративного мистецтва.

Виставка має на меті показати складні зв’язки між поезією, живописом та гравіруванням, які разом представлять багатий мистецький спадок Італії. Ілюстрацію до книг звикли вважати «служницею» поетичного слова, та, насправді, це – важлива частинка великої мозаїки, яка ще більше підкреслює цінність італійської книжкової справи.

Виставка складається з 46 рідкісних ксилографій Доссо Доссі та Джіроламо Порро (кожна під окрему пісню) з видання Валгрізі. Кожна ілюстрація супроводжується поясненнями, якого епізоду вона стосується.

З метою охопити якнайбільшу кількість країн, виставку створено в цифровій версії, що має друкуватися на 46 широкоформатних панелях, які супроводжуватимуться підписами з восьма першими рядками кожного співу з поеми. Додатково друкується на панелях дидактичний матеріал про життя і твори Лудовіко Аріосто, а також про різні графічні інтерпретації «Несамовитого Роланда».

У якості альтернативи, замість ксилографій Доссо Доссі, надаються також оригінальні офорти Джованні Баттіста Лапі з видання Мазі 1781 р. та Джуліано Дзуліані з видання Дзатти 1785 р., або ж 100 ксилографій французького митця Гюстава Доре (1881 р.). Для цих виставок також існує цифрова версія для друку на панелях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ