Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олексій Філатов: Пріоритетним завданням на сьогодні є зміни до Конституції щодо питань правосуддя

Олексій Філатов: Пріоритетним завданням на сьогодні є зміни до Конституції щодо питань правосуддя

Заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов взяв участь в обговоренні судової реформи під час спеціального заходу «Ukraine: Welcoming Business», організованого Асоціацією правників України в рамках Щорічної конференції Міжнародної асоціації юристів (IBA), яка проходить у Відні з 4 по 9 жовтня 2015 року.

В рамках цього заходу О.Філатов проінформував представників міжнародної юридичної спільноти про стан реалізації реформ в Україні у сфері правосуддя та окреслив наступні пріоритетні завдання.

Заступник Глави АПУ зазначив: «Нашими стратегічними цілями є сильний незалежний професійний суддівський корпус, позбавлений корупції, дієві високі професійні та етичні стандарти адвокатури, прокуратура, що виконує притаманні ній функції, ефективна система виконання судових рішень та високий рівень правової культури. Поєднання цих складових забезпечить в Україні верховенство права та сприятиме соціальному та економічному розвитку держави».

Водночас, Олексій Філатов зазначив, що «в той час, як в Україні триває конституційний процес, який, з одного боку, є достатньо політизованим, а з іншого боку, вимагає певного часу, питання, що не потребують внесення змін до Конституції, вирішуються шляхом комплексного реформування профільного законодавства». Першим таким законом став Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», прийнятий в лютому цього року. Наразі на розгляді парламенту перебувають законопроекти, які запускають реформування системи виконання судових рішень. На фінальній стадії розробки зміни до процесуального законодавства. Також експерти доопрацьовують законопроект щодо реформування адвокатури.

За словами Заступника Глави АПУ, пріоритетними завданнями, які стоять сьогодні перед Україною в частині реалізації судової реформи, є широке громадське обговорення змін до Конституції в частині правосуддя, отримання остаточного висновку Венеціанської комісії, фінальне доопрацювання цього проекту та внесення його на розгляд Верховної Ради; проведення індивідуального оцінювання суддів; прийняття Верховною Радою законів щодо виконання судових рішень в жовтні 2015 року; внесення до кінця цього року на розгляд Верховної ради законопроектів, що передбачають зміни до процесуального законодавства та законодавства про адвокатуру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ