Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Омбудсмен розповів, куди скаржитися на лінгвоцид на окупованих територіях

Уповноважений із захисту державної мови закликає повідомляти про переслідування за мовною ознакою та утиски української мови на окупованих територіях.

Сьогодні весь світ, вражений злочинами Росії, затамував подих у скорботній солідарності з Україною. Уже ні в кого не виникає сумнівів, що метою Росії є знищення української державності та української нації загалом. Українська мова як один з визначальних чинників національної ідентичності і державотворення є однією з головних цілей кремля в цій війні. Лінгвоцид є важливою складовою політики геноциду українців на тимчасово окупованих територіях.

"Росія неодмінно зазнає нищівної поразки. Всі злочини проти українців, зокрема, і злочини лінгвоциду мають бути належним чином зафіксовані, розслідуванні та представлені суду. Всі винні мають бути встановлені і понести невідворотне покарання. Як Уповноважений із захисту державної мови вважаю своїм обов’язком максимально сприяти цьому процесу.

Закликаю усіх, кому стане відомо про акти лінгвоциду проти української мови (будь-які дії окупантів або їх посіпак - колаборантів, спрямовані на дискримінацію чи репресії проти українців за мовною ознакою, примусове витіснення української мови з публічного простору та суспільного вжитку, заміна її російською) повідомляти нам", - зазначив Тарас Кремінь.

Скаржитися можна за телефоном: +380635561279 і на електронну пошту: [email protected]

Більш детальна інформація на офіційному сайті:

https://mova-ombudsman.gov.ua/stop-lingvocid

Довідково:

Цілеспрямоване нищення української мови (лінгвоцид) як визначальної озна­ки української нації з боку Росії впродовж багатьох століть є незаперечним історичним фактом, який визнаний рішенням Конституційного Суду України від 14.07.2021 №1-р/2021.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ