Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко сподівається, що Луценко стане Генпрокурором вже цього тижня

Президент Петро Порошенко зазначає, що оптимістично налаштований у вирішенні питання з прийняттям необхідного законодавства та затвердженням нового Генерального прокурора України. "Парламент знайшов в собі сили сформував коаліцію, сформував новий Уряд. Так само, я переконаний, що парламент має знайти в собі сили об'єднатися, прийняти необхідні закони, обрати нового Генерального прокурора", - сказав Глава держави в інтерв'ю українським телеканалам висловивши думку, що це має відбутися на першому пленарному тижні. Повідомила прес-служба Президента.

Президент також підкреслив, що парламент має прийняти рішення і внести зміни до законодавства, які дозволять "новим, свіжим, чесним людям прийти до системи прокуратури".

За словами Глави держави, вже зроблено дуже багато - величезна кількість функцій була забрана у прокуратури. "Боротьбою з корупцією прокуратура більше не займається. Всім відомо, що ці функції відійшли до спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - зазначив Президент, нагадавши, що призначення до цього органу відбувалося прозоро і за участю громадських організацій. Прийнято закон про Державне бюро розслідувань, що означає, що прокуратура не виконуватиме більше  функції слідства.

"Системні нові зміни, нові люди мають сприяти відновленню справедливості в Україні. Ключову роль в цьому також будуть мати прийняття конституційних змін, поданих мною, які нарешті дозволять оновити судову систему", - підкреслив Петро Порошенко.

Президент наголосив на важливості прийняття цього рішення парламентом, що дозволить перезавантажити судову систему, прибрати суддівську недоторканість. Всі ці кроки дозволять проводити ефективну боротьбу із корупцією в судах. І нарешті домогтися того, щоб і антикорупційні розслідування, і розслідування проти посадовців колишньої влади, в тому числі і колишніх керівників країни, і посадовців, які вчиняли знущання над майданівцями - отримали судові вироки в оновленій судовій системи.

"Переконаний в тому, що здорові сили в українському парламенті зможуть це зробити", - сказав Глава держави.

Президент також наголосив на необхідності забезпечення прозорого принципу комплектації Генпрокуратури. "Ми говоримо не про людей, а про нову систему", - зазначив Глава держави, додавши, що серед кроків з оновлення системи та  підвищення ефективності кроків у боротьбі зі злочинністю, мають бути і рішення про підвищення заробітної плати співробітникам прокуратури, "інакше все буде марно".

Додамо, що кандидатом на посаду Генерального прокурора України є голова фракції БПП "Солідарність" у ВРУ Юрій Луценко, однак  у нього нема відповідної освіти, як того вимагає закон. Отож, ВРУ має ухвали спеціальний закон, щоб скасувати це обмеження. Одна така спроба була вже провалена у ВРУ.    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ