Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що очікувати бізнесу від нової реформи системи управління відходами та як підготуватися до змін

9 липня набрав чинності Закон України "Про управління відходами" і триває підготовка необхідної нормативно-правової бази, яка запустить механізми Закону в дію.

Які зобов’язання бізнесу - утворювачів відходів?

  • обробляти відходи самостійно, за наявності дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів, або передавати їх для оброблення суб'єктам господарювання у сфері управління відходами, які мають такий дозвіл;
  • вести облік відходів, що утворилися в результаті їхньої діяльності та подавати відповідну звітність;
  • розробляти та виконувати плани управління відходами підприємств, установ та організацій;
  • подавати декларацію про відходи (за новою формою), якщо діяльність такого утворювача відходів призводить до утворення небезпечних відходів або річний обсяг утворення відходів, що не є небезпечними, перевищує 50 тонн;
  • відшкодовувати шкоду, заподіяну здоров'ю та майну громадян України, навколишньому природному середовищу, підприємствам, установам та організаціям внаслідок порушення встановлених правил управління відходами, відповідно до закону.

Допоки триває підготовка необхідної нормативно-правової бази, кожен підприємець вже може проаналізувати свою діяльність в розрізі вимог нового Закону та розпочати наступні кроки:

Провести класифікацію своїх відходів за новим Національним переліком відходів (List of Waste). Проєкт цього документа вже є в загальному доступі та має бути затверджений найближчим часом. 

Визначити, чи відходи належать до безпечних або небезпечних. За необхідності провести необхідні лабораторні аналізи згідно із встановленою процедурою.

Зрозуміти, які операції з відходами виконуватиме підприємство за новим законодавством.

Підготувати документи для отримання дозволів на здійснення операцій з оброблення відходів відповідно до статті 42 Закону України «Про управління відходами. 

Щодо небезпечних відходів потрібно врахувати: обробляти такі відходи за новими правилами може лише підприємство, яке має ліцензію на комплекс операцій, тобто у тому числі виконує рециклінг або видалення. Тож, у такому випадку, варто завчасно подбати про отримання ліцензій.

Якщо підприємство збирає та перевозить небезпечні відходи в інші країни – на цей вид послуг необхідно отримати ліцензію.  

За новим Законом планується впроваджувати цифрові інструменти, зокрема на єдиній онлайн платформі ЕкоСистема для підприємств будуть доступні:

  • кабінет суб'єкта господарювання; 
  • інформаційна система управління відходами, через яку здійснюватиметься облік відходів, відслідковуватимуться всі дії із відходами, генеруватиметься звітність.

У інформаційній системі можна буде:

  • подати документи та отримати ліцензії;
  • онлайн оформити дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів; 
  • отримати висновок на транскордонне перевезення відходів;
  • автоматично згенерувати декларацію про відходи. Підприємству залишиться лише перевірити сформований файл та підписати його. Така звітність системою надсилатиметься і до Державної служби статистики України тощо. 

Бізнес може вже розпочати підготовчу роботу до впровадження реформи управління своїми відходами, яка допоможе прискорити процес змін і покращити ситуацію з управлінням відходами в Україні.

Не знаєте з чого почати?

Фахівці Компанії «Центр ЛТД» готові взяти на себе зобов’язання щодо комплексного супроводу Вашого бізнесу у питаннях управління відходами: запропонують Вам ефективні рішення щодо підготовки та отримання дозвільної документації, проконсультують у питаннях ведення обліку відходів, подачі відповідної звітності та декларації про відходи за новою формою, допоможуть з розробкою та виконанням планів управління відходами підприємств.

З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії Ви можете ознайомитись на офіційному сайті  center-ltd.com.ua. За фаховою консультацією телефонувати: +38 096 781 05 37, +38 067 725 54 32, або надсилати запитання: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ