Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Щонайменше 3,5 тисячі мешканців Львівщини має ВІЛ-позитивний статус

Станом на 1 жовтня 2017 року у Львівській області під медичним наглядом перебуває 3469 осіб з ВІЛ-інфекцією, серед яких 1123 особи – хворі на СНІД.

Про це під час прес-конференції розповіла Мар’яна Служинська, головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, інформує кореспондентка Гал-інфо.

За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2017 року в Україні 238 тисяч людей живуть з ВІЛ, а під медичним наглядом перебуває 139 394 ВІЛ-інфіковані особи. Крім цього, в країні щодня реєструється 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

На Львівщині розвиток епідемії має ті ж закономірності. Так, за 9 місяців 2017 року під меднагляд взято 331 особу з вперше встановленим ВІЛ-діагнозом. Тривожною є динаміка захворюваності на СНІД: зі 120 випадків за 9 місяців 2016 року до 184 випадків за 9 місяців 2017 року. 

Керівник Центру наголосила, що на Львівщині, як і по всій Україні, не всі ВІЛ-інфіковані знають про свій статус, а отже не стоять на обліку і можуть переносити інфекцію. Більше того, інфіковані вірусом люди не відчувають жодних конкретних симптомів, тому навіть не задумуються про ймовірність зараження.

За даними Центру СНІДу у Львівській області, який працює вже понад 13 років, більшість носіїв були інфіковані саме статевим шляхом (58,6% станом на жовтень 2017 року). Своєю чергою, відсоток тих, хто заразився внаслідок введення наркотиків в кров, залишається стабільним і складає 26,9%. Це спростовує міфи про те, що ВІЛ переносять лише групи підвищеного ризику.

Мар’яна Служинська також пояснила, що у сучасному світі ВІЛ не слід сприймати як вирок – інфіковані пацієнти живуть повноцінним життям та народжують здорових дітей завдяки прийому антиретровірусної терапії. Головлікар також наголосила, що згідно з законодавством України, лікування, як і обстеження на ВІЛ-інфекцію, є безкоштовним. Пройти дослідження можна і в Обласному центрі СНІДу, і в інших медзакладах міста та області. Крім цього, на Львівщині діють також спеціально обладнані автобуси від благодійного фонду «САЛЮС», де кожен охочий може пройти безкоштовне обстеження і дізнатись результат впродовж 20 хвилин. До слова, результати аналізу нікому, окрім пацієнта, не розголошують.

«Ми закликаємо всіх, у кого були епізоди ризикованої поведінки, обстежитись на ВІЛ-інфекцію. Сьогодні пересічний громадянин боїться прийти і обстежитись. У нас виробились стереотипи про те, що СНІД є невиліковним захворюванням, а коли у людини виявили ВІЛ, її одразу ізолюють від суспільства. Ми хочемо заперечити ці стереотипи. ВІЛ-інфекція сьогодні є хронічним захворюванням, яке не приводить до смерті і ВІЛ-інфіковані особи можуть жити повноцінно», - підсумувала Мар’яна Служинська.

Нагадаємо, 1 грудня відзначаються всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ