Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Якщо Садовий дотримає слова, то переможе Кошулинський, - соціологи

За результатами соціологічного дослідження 36,8% респондентів віддали би свій голос за чинного міського голову Андрія Садового, якби вибори відбулися вже наступної неділі. Про це повідомила соціологічна агенція "Фама".

Другу позицію на гіпотетичних виборах зайняв би Руслан Кошулинський, із підтримкою 14-ти відсотків виборців, а 7,2% голосів отримав би Олег Синютка. Такими є результати дослідження структури електорального поля, що проводилося соціологічною агенцією Fama у період з 9 по 13 жовтня 2019 року у Львові.

На момент опитування 40,7% респондентів задекларували остаточну визначеність у своєму виборі наступного міського голови Львова. 26,4% схиляються до вибору одного кандидата, однак не є остаточно визначеними. 14,5% вагаються між декількома кандидатами, натомість 18,4% виборців, що мають намір йти на вибори, взагалі не визначитися, за кого голосуватимуть.

Детальну структуру рейтингів кандидатів на посаду міського голови Львова станом на середину жовтня 2019 року наведено у Таблиці 1 нижче.

З чого складається рейтинг кандидатів на посаду міського голови Львова?

Показник моделювання електорального вибору (показник, який ілюструє результати виборчих перегонів на гіпотетичних виборах у момент опитування) Андрія Садового становить 36,8%. Показник ядра рейтингу чинного міського голови становить 16,1%, резерву – 27,6%, а потенціал зростання – 39,5%.

Другу позицію зайняв би Руслан Кошулинський із показником моделювання 14,0%. Структура його рейтингу є наступною: ядро – 5,4%, резерв – 9,0%, потенціал – 17,2%.

Трійку лідерів закриває Олег Синютка із результатом 7,2%. Ядро рейтингу становить 2,8%, резерв - 4,2%, натомість потенціал рейтингу становить 9,8%.

Четверту позицію займає Ігор Зінкевич із показником моделювання електорального вибору 5,9%. Ядро рейтингу кандидата – 1,0%, резерв – 2,9%, показник потенціалу – 8,8%.

Оксана Юринець на гіпотетичних виборах отримала би прихильність 5,5% виборців (показник моделювання електорального вибору). У структурі рейтингу переконані виборці становлять 1,8%, резерв рейтингу – 3,4%, потенціал – 7,2%.

Володимир Квурт отримав би показник моделювання – 5,5%, ядро його рейтингу становить – 2,9% виборців, резерв рейтингу – 3,8%, потенціал – 6,5%.

Далі послідовність кандидатів на посаду міського голови Львова у списку є наступною: Дмитро Добродомов (показник моделювання – 4,3%, ядро – 1,5%, резерв – 2,4%, потенціал – 6,0%), Володимир Гірняк (показник моделювання – 3,7%, ядро – 1,2%, резерв – 2,5%, потенціал – 4,4%) та Ярослав Рущишин (показник моделювання – 3,4%, ядро – 2,0%, резерв – 2,5%, потенціал – 3,9%).

За кого виборці віддали б свій голос, якби їхнього кандидата/кандидатки не виявилося у списку? (запитання задавали лише прихильним та переконаним виборцям) 

Якщо у списку не виявиться Андрія Садового, то кожен сьомий виборець проголосує за Руслана Кошулинського, кожен десятий віддасть свій голос за Оксану Юринець, а кожен третій не знатиме кого підтримати.

Замість Руслана Кошулинського, кожен сьомий готовий підтримати Володимира Квурта, кожен восьмий - Оксану Юринець, стільки ж Андрія Садового та Ігоря Зінкевича, а кожен четвертий не знатиме кого підтримати.

За відсутності Олега Синютки у списку, кожен п’ятий його виборець обере Оксану Юринець, інший “п’ятий” – Руслана Кошулинського, кожен десятий – Ігоря Васюника чи Валерія Веремчука. Не знатиме, кого підтримати кожен сьомий прихильник Олега Синютки.

Нагадаємо, як зазначав Андрій Садовий: "Я довіряю агенції «Фама», з якою співпрацюю 7 років, вони жодного разу мене не підвели". 

Зазначимо, чинний міський голова Андрій Садовий не планує висувати свою кандидатуру на посаду очільника міста на наступних виборах. Про це він вкотре повідомив у відповідь на питання журналістки Tvoemisto.tv у програмі «Звіти наживо» на каналі UA: Суспільне.

Довідка

Дослідження проводилося методом face to face інтерв’ю з 9 по 13 жовтня 2019 року Соціологічною агенцією Fama. Загалом було опитано 800 мешканців Львова, віком від 18 років. Застосовувалася багатоступенева пропорційна стратифікаційна вибірка з квотою на останньому щаблі. Загальна вибіркова сукупність була розподілена пропорційно між всіма адміністративними районами міста Львів (6 районів). Дизайном вибірки було передбачено також опитування мешканців м. Винники [включено у структуру Личаківського району], смт Брюховичі [Шевченківський район], смт Рудно [Залізничний район], адже вони також беруть участь у виборах до місцевих органів влади. 

Інтерв’юерам заборонялося опитувати на інших вулицях, за винятком ситуації, коли таке узгоджувалось із бригадиром. Квотами в соціологічному дослідженні виступали дві соціально-демографічні характеристики: стать, вік. Інтерв’юери не мали права опитувати: громадян, реєстрація місця проживання яких перебуває поза межами округу, гостей, знайомих, родичів, що завітали до господарів, осіб у стані алкогольного сп’яніння. Теоретична похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 не перевищує 3,5% для показників близьких до 50%, не перевищує 3,0% для показників близьких до 25% або 75%, не перевищує 2,1% для показників близьких до 10% або 90%, не перевищує 1,5% для показників близьких до 5% або 95%, не перевищує 0,7% для показників близьких до 1% або 99%.

При інтерпретації результатів потрібно враховувати теоретичну похибку вибірки!

Список кандидатів має великий вплив на результати дослідження. Оскільки фінальний перелік кандидатів на посаду міського голови є невідомим, список було сформовано із тих, які брали участь у попередній міській виборчій кампанії або були активними у ході цьогорічної парламентської кампанії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ