Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Старости громад Львівщини пройшли комплексну навчальну програму від U-LEAD

Завершилося навчання в рамках програми «Кроки для старост 2021», яка проводилася за підтримки «U-LEAD з Європою».

Як повідомляють у Регіональному офісі U-LEAD у Львівській області, у першому циклі програми від Львівщини навчалися старости із Добромильської, Івано-Франківської, Радехівської, Кам’янко-Бузької, Давидівської, Рудківської, Комарнівської, Жовтанецької та Городоцької громад.

Навчальна програма відбувалася в онлайн-форматі і складалася з 5 семінарів, 3 воркшопів та онлайн візиту до успішних старост Дніпропетровщини. На базі Львівського регіонального офісу проходили 3 воркшопи, у яких брали участь старости з усієї України.

«Серія навчань «Кроки для старости 2021» завершилася і ми можемо підбити певні підсумки. Коли було оголошено відбір на участь у цій навчальній програмі, то ми отримали дуже багато заявок. Наприклад, лише із Львівської області були заявки від 28 старост із 14 територіальних громад області, а загалом з усіх областей надійшло майже 800. А мали відібрати лише 300 на всю Україну. Керівництво U-LEAD вирішило, що таку зацікавленість варто врахувати, і в результаті ми маємо «Кроки для старости 2021» та «Кроки для старости 2022», – розповідає Галина Хрущак, керівниця Регіонального офісу U-LEAD у Львівській області.

Старости ознайомилися з особливостями антикорупційного законодавства та правилами декларування доходів посадовими особами місцевого самоврядування.

Під час практикумів учасники багато працювали в малих групах, в яких розв’язували низку завдань з юридичних та організаційних питань щодо призначення на посаду старост, звільнення, подання ними декларацій, обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.

«Родзинкою цих навчань було те, що під час кожного наступного воркшопу старости потрапляли у нові навчальні групи і таким чином могли познайомитися не лише зі своїми колегами з області, а й з сусідніх областей, та, навіть, зі старостами з різних куточків України. Це був дуже цікавий досвід, бо учасники ділилися кращими практиками своєї діяльності, і могли порівняти свою роботу з роботою колег із різних областей України», – додає пані Галина.

В ході навчань старости більше дізналися про свої повноваження у сфері надання адміністративних послуг та нотаріальних дій. Детально аналізувалася й інша тематика – здійснення контрольних функцій, зокрема виконання рішень органів місцевого самоврядування, використання об’єктів комунальної власності та благоустрою. Чимало уваги приділялося питанню налагодження якісної комунікації старости з жителями свого старостинського округу.

«Семінари та воркшопи були надзвичайно цікавими та корисними. Я вперше брала участь в подібній навчальній програмі, тому були певні хвилювання. Піднімалися важливі питання в діяльності старости, що було корисним для мене. Тренери цікаво проводили заходи, воркшопи були збалансовані, а їх тематика – актуальною. Радію, що взяла участь у такій ініціативі від U-LEAD»– ділиться враженнями Світлана В’єнц, староста із Комарнівської громади Львівської області.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.


 


 


 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ