Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Синдром жаби в окропі — що це за психічний стан та як його позбутись

Існує поширена вигадка про жабу. Якщо її кинути в каструлю з окропом, вона миттєво вистрибне з неї. Але якщо опустити в холодну воду і потроху підігрівати, земноводне не відчує зміну ситуації.

Тварина адаптуватиметься до змін залишаючись у посуді, що гріється, але врешті-решт — звариться живцем. Так і люди, не помічаючи змін у житті, можна поступово з нього випасти.

Що за жаба сидить в окропі

Учені спростовують наведений міф. Земноводне в окропі загине, а відчувши нестримне тепло, покине каструлю. Однак метафора вживається щодо людей. Стикаючись зі змінами, останні починають реагувати — вистрибувати. Але якщо нововведення поступове, людина звикає і вистрибує коли вже зовсім несила. Ігноруючи проблеми, що наростають, людина не чинить опір, а варто було б щось робити. Якщо у неї, наприклад, з'являються грошові проблеми через маленьку зарплату, вона може відвідати сайт казино Elslots і компенсувати нестачу коштів. Можливо доведеться спочатку розважатися на демонстраційному режимі — безплатно, а після набуття навичок — поставити гроші на кін і зірвати куш.

Подібним синдромом називається стан людини, якщо та постійно перебуває в несприятливих умовах, що погіршуються, пристосовується до них, але нічого не намагається змінити.

Як не стати вареною жабою — поради експертів

Людина добре адаптується до погіршення ситуації, не помічаючи погіршення обставин, поступово перетворюючись на те земноводне. Щоб не стати вареною жабою, рекомендується звернути увагу на такі поради:

  • Прислухатися до себе. Малюків із дитячого садка повчають, що необхідно бути терплячим, не шукати виходу зі спірних ситуацій — щоб не стало гірше. Словом, наплювати на своє я. Але сигнали злості говорять, що обставини йдуть проти нас. Тож варто послухати внутрішній голос, розібратися із ситуацією поки не пізно і вода ще не кипить.
  • Не ігнорувати зміни. Люди, як і тварини, помічають зміну обставин. Захисний механізм людини може вдавати, ніби нічого не змінюється, навіть коли існують явні факти того, що відбувається. Але потім доведеться визнати, що життя стало гіршим. Тому необхідно відкрити ширше очі й озирнутися, проаналізувати ситуацію, намітити шляхи виходу. Якщо вже почекати, то очікування буде осмисленим.
  • Змінити точку зору. Кажуть, що не змінюються дурні й мертві — зварені в окропі. Щоб не допустити того й іншого, необхідно переосмислити наші очікування, віру, надії. Найчастіше це неприємно, що постійно помилялися, але зате ще не боляче від окропу. Новий погляд, безсумнівно, побачить шлях виходу з безвихідної ситуації. Це нормально.
  • Як буває по-іншому. Звикаючи до теплої води, слід подумати, що вона невдовзі стане гарячою — ситуація погіршиться. Варто озирнутися на всі боки й побачити, як буває ще, що може привести до нових ідей, думок. Адже існують люди, які навіть у критичній фінансовій ситуації примудряються заробляти гроші, причому чималі. В одному місці не платять, знайшли — інше. Тут криза, придумали щось своє, нове. Сценаріїв безліч, головне вчасно написати правильний.
  • Узяти відповідальність на себе. Синдром також характеризує пасивне ставлення до обставин. Навіть якщо погіршення приніс уряд, динозаври, інопланетяни — вони життя не покращать, але внесуть нові обставини.

Як жити в них, залежить уже від кожного з нас.

 


 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ