Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тактично Україна переграє Росію, – Карасьов

«Якщо говорити про те, хто наразі є ближчим – Україна чи Росія – до реалізації своїх намірів і цілей, то перевага на нашому боці», – висловив переконання у коментарі «Гал-інфо» директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Політолог відзначив, що впродовж шести місяців, які минули від підписання так званого «Мінську-2», Росія не спромоглась реалізувати основну мету, через яку розв’язала війну на сході, – федералізувати Україну.
Фото - Youtube

«Нас не влаштовує і ніколи не влаштує російське намагання запхати в Україну так звані «днр» і «лнр» у вигляді квазіреспублік з автономним статусом. За півроку цей план Росії не реалізований – і не буде реалізований взагалі. Вони можуть досягнути мети, хіба що організувавши іще один наступ, але чи він відбудеться – відкрите питання», – зазначив Вадим Карасьов.

На його думку, у цьому відношенні Україна тактично переграє Росію.

«Ми робимо усе правильно й наразі зриваємо мету Російської Федерації з федералізації нашої країни. Ми не визнали «лнр» і «днр» як політичних суб’єктів для – потрібного передовсім Росії – політичного діалогу. У Мінських угодах не зафіксовано поняття «днр» і «лнр», що, таким чином, передбачає їхній демонтаж», – наголосив політолог.  

Разом із тим, він додав, що із точки зору стратегії ситуація не прояснилась.

«У стратегічному сенсі ситуація зависла, і то – надовго. Номінально триває перемир’я, проте фактично йде маневрена позиційна війна. Ні заморозити конфлікт, ані звільнити ці території нам не вдається. Наш тактичний промах полягає у тому, що за півроку ми не знайшли формулу розв’язання проблеми Донбасу», – заявив Вадим Карасьов.

Директор ІГС висловив думку, що влада й не намагалася цього зробити, зважаючи на поточні внутріполітичні та зовнішньополітичні обставини.

«Це призвело б до нових розколів на внутрішній політичній арені. Ситуація у внутрішній політиці виглядає більш драматично, ніж півроку тому, коли було більше внутріполітичної консолідації, більше довіри до влади й менше внутрівидових політичних війн між соратниками», – зазначив політолог.

До зовнішньополітичних причин пасивності влади він відніс позицію західних партнерів України.

«Наші західні партнери поки що непохитно наполягають на тому, що має скінчитись війна й Україна повинна зберегтися в нинішніх територіальних кордонах. У той же час на замороження конфлікту за придністровським, абхазьким чи нагорно-карабаським сценарієм захід – передовсім Німеччина й Франція – поки що не дають згоду», – сказав Вадим Карасьов.  

На його думку, проблема лишатиметься в завислому стані аж доти, доки не зміниться співвідношення сил як на великій геополітичній шахівниці, так і на внутріполітичній арені.

«Я хочу наголосити, що проблема Донбасу не може бути вирішена Мінськими угодами чи за допомогою західних країн. Вона вирішується внутрішньою спроможністю нинішньої української державності. Тому наступні півроку – це тест не тільки на здатність розв’язати питання Донбасу, але й на здатність сформувати таку державну стратегію, яка могла б дати ефективну комплексну відповідь на всі виклики сучасності, що стосуються дипломатії, економіки, внутрішньої політики», – заявив Вадим Карасьов.

На думку експерта, невиконання Мінських угод до кінця поточного року не призведе до жодних наслідків.

«За великим рахунком, нічого не буде. В кращому випадку відбудеться консервація ситуації, й ми отримаємо час на те, аби більш достеменно зрозуміти, як розв’язувати проблему Донбасу. У кожному разі, очікувати на розв’язання конфлікту вже цього року годі. Конфлікт не вичерпається, й гра, користуючись спортивною термінологією, буде переведена в овертайм», – резюмував він.

Розмову вів Сергій Стуканов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ