Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тимчук про «особливий статус»: трагедії ще не сталося і, за певних умов, не станеться

Народний депутат України Дмитро Тимчук прокоментував голосування змін до Конституції що особливого статусу Донбасу і свою неучасть у ньому.

«Щодо прийняття в першому читанні законопроекту про внесення змін до Конституції України (конкретно - я маю на увазі резонансний «особливий порядок місцевого самоврядування» на Донбасі)

Друзі, давайте визнаємо головне: з прийняттям даного законопроекту трагедії не сталося. Поки не сталося.

По-перше, «особливий порядок місцевого самоврядування» на Донбасі за фактом вже є - це військово-цивільні адміністрації на т.зв. звільнених територіях. Коли ж Донбас буде звільнений (у чому я ні на секунду не сумніваюся), саме такі адміністрації контролюватимуть і нині окуповані райони. Більш вдалого формату для цього не придумати.

По-друге, трагедія трапиться, якщо після цього голосування (по суті - виконання Україною своєї частини Мінських домовленостей) Росія не виведе війська з Донбасу і не забезпечить відновлення контролю України над держкордоном (це її частина домовленостей), і після цього даний законопроект буде прийнятий у другому читанні. Ось це і була б трагедія.

Тому до другого читання надзадача номер один для Києва - будь-якими способами примушувати Захід тиснути на Путіна. Зараз - час для ходу Москви. Якщо не буде адекватного рішення Кремля, і Захід не допоможе його вибити, зрозуміло, на всіх мирних домовленостях можна буде ставити хрест. Природно, залишиться тільки силовий варіант. Якщо він не влаштовує ЄС (в першу чергу Німеччину і Францію) - ласкаво просимо, панове, впливайте на свого доброго знайомого на прізвище Путін.

У цьому сценарії мене бентежить тільки те, що поки, на жаль, Київ не демонстрував сильну гру на міжнародній арені в контексті Мінських домовленостей, а тому, хоча сьогоднішня ситуація - і не трагедія, але до неї один крок.

P.S. Особисто я не голосував сьогодні за даний законопроект з іншої причини - вважаю, що подібні зміни повинні були бути розбитими на 2 частини (децентралізація окремо, «особливий порядок самоврядування» для Донбасу - окремо). Перша частина повинна була виноситися на референдум. Плюс при відправленні Радою цього законопроекту до КС я говорив, яку тактику, на моє переконання, офіційний Київ повинен використовувати (одержання від Заходу гарантій введення нових санкцій в якості відповідальності Росії за зрив мирних домовленостей). Київ обрав інший шлях - повну демонстрацію прихильності слову і духу Мінських домовленостей. На даний момент цей шлях - поки, слава Богу, не тупиковий. Але тільки при дотриманні умов, зазначених вище».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ