Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Луцьку б’ють на сполох: шалені черги до центру служби крові відштовхують донорів

У Луцьку добровольці, які готові здати кров для потреб пацієнтів у лікарнях, змушені вистоювати шалені черги. Про це повідомив власкор Гал-інфо.
Фото Гал-інфо

Громадська ініціатива «Краплина життя» займається популяризацією на Волині донорства. Але останнім часом, каже засновник ініціативи Олександр Плісецький, виникли труднощі у зв’язку із шаленими чергами до КНП «Волинський обласний центр служби крові», де здача крові триває протягом 09:00-12:00.

І справді, сьогодні, 15 липня, о 09:10 біля входу до приміщення центру у черзі стояли півтора десятка чоловік. І це при тому, що для здачі тромбомаси працівники центру вже запустили 12 донорів. А за півгодини черга збільшилася до понад 20 чоловік.

Якщо частина людей, які здають кров для рідних, ладні стояти у черзі, скільки треба, то добровольці не завжди до цього готові.

«У нас вчора кров не здали 4 донори. Люди телефонують і кажуть, що не можуть вистояти у черзі пів дня. Сьогодні мало бути 10 донорів, але скільки з них здадуть кров, важко спрогнозувати», - каже Олександр Плісецький.

Він пропонує напрацювати систему, аби запобігти такій ситуації. «Давайте якусь систему зробимо, я розумію, що наплив великий. Щоб донору сказали: «Давай, приїжджай на 12:30». Він приїхав, здав кров, за пів години поїхав додому», - закликав він.

Тим часом керівник КНП «Волинський обласний центр служби крові» Юрій Кременець запевняє, що можливості центру обмежені, а кількість донорів зросла вдвічі. «Якщо раніше 30 в середньому було донорів (за добу, - Гал-інфо), то зараз 60-70», - каже він.

З його слів, наразі до центру звертаються донори з усієї Волині: «Всі їдуть до нас, бо ж по районах відділення позакривалися».

А карантин через коронавірус наклав свої обмеження. Адже є вимоги щодо кількості присутніх на певній площі осіб, тому і запускають по декілька людей.

Кременець переконує, що налагодити систему попереднього запису донорів – складно.

«До нас ідуть з вашої організації, до нас ідуть з лікарень. То як ми маємо з талонами скооперуватися? Якби ми знали, що з якоїсь однієї організації тільки йдуть люди, ми би їх розбили по годинах. Але ж тут обласна лікарня, міська лікарня, всі райони. Поступають ургентні хворі в лікарню, їм кажуть, що потрібна певна кількість донорів. А коли вони їх знайдуть – чи то за день, чи за тиждень, ніхто не спрогнозує», - сказав він.

Водночас Плісецький не погоджується і пропонує разом шукати вихід із ситуації. Зокрема готовий спільно з представниками центру звертатися до керівництва області. «Я по «Краплині» бачу, що люди відмовляються здавати. Бо дочекаємся того, що треба буде, а люди відмовлятимуться здавати кров», - зазначив він.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ