Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівській ОДА порушили питання статевого виховання дітей з інвалідністю

За ініціативи Комісії сімейної політики та захисту прав дітей Громадської ради при ЛОДА та за підтримки департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації відбувся круглий стіл на тему «Табу чи право на бажання?». Про це інформує прес-служба Львівської ОДА.

Учасники дискусії говорили про необхідність сексуального виховання дітей та молоді з інвалідністю, про їх право на стосунки та створення сім’ї.

Нажаль, сьогодні така категорія дітей не отримує повної інформації про прості речі - чим фізіологічно дівчатка відрізняються від хлопчиків, що таке статеві стосунки, та як уміти розпізнавати й уникати небезпеки в них.

Учасники дискусії - представник духовенства, лікар-сексопатолог, психолог, викладач УКУ, юрист, а також мама дитини з інвалідністю.

«Говорити ж про інтимне - вкрай потрібно. Незалежно від того, який діагноз має дитина, вона повинна знати правила особистої гігієни, розуміти, що відбувається з її тілом у процесі дорослішання. Сучасні реалії є такими, що сьогодні в інтернатах Львівщини через брак кваліфікованих фахівців з вихованцями недостатньо говорять про статеві стосунки. У більшості вихованців особисте життя не влаштоване, хоча, звичайно, сексуальні потреби такі дівчата та хлопці мають, що є природньо. Тому, на мою думку, статеве виховання людей з особливими потребами є вкрай важливою необхідністю. І починати таке виховання потрібно з дитинства», - зазначила директор департаменту соціального захисту населення Наталія Кузяк.

Учасники круглого столу дійшли висновку: сьогодні є важливим донести до молоді з особливими потребами, що сексуальне виховання - це, насамперед, про здоров’я та безпеку.

«У правильному формуванні ставленні дітей до свого тіла, почуттів, ключова роль належить найближчим людям. Саме від їхньої виваженості, розуміння залежить те, чи зможе молода особа з інвалідністю прийняти себе та створити стосунки з протилежною статтю», - наголосила голова Комісії сімейної політики та захисту прав дітей Громадської ради при ЛОДА Галина Царьова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ