Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Простір можливостей святого Антонія» – шанс на повноцінне життя для підлітків з інвалідністю

1/2
У березні цього року у Львові почав діяти центр допрофесійної підготовки «Простір можливостей святого Антонія».

Це унікальна установа, в якій підлітки з інвалідністю опановують основи  професій у трьох напрямках: помічник кухаря і пекаря, майстер художнього промислу і флорист.

Ініціаторка проекту, депутатка Львівської міської ради фракції ВАРТА Наталія Шелестак вважає, що головне завдання - вирішити питання з допрофесійною і професійною підготовкою підлітків з інвалідністю та дати їм старт у професійне життя.

«Навчання в системі профтехосвіти не передбачає асистента для дитини з особливими освітніми потребами. Ці діти, здебільшого, навчаються через практичну діяльність, але точно не через теорію. І, власне, наш заклад покликаний максимально надати їм трудовий навик. Аби діти з інвалідністю  могли створювати продукт, працювати на себе і, водночас, на економіку своєї громади», - зазначила Наталія Шелестак.

Партнерами проекту допрофесійної підготовки стали заклади освіти: Вище професійне училище харчових технологій, Львівське вище училище побутового господарства, Львівське вище політехнічне училище. Активну підтримку надають місцевий бізнес та закордонні партнери.

Днями до Фрайбурга, міста-побратима Львова, поїхав великий пакунок з різдвяними виробами, що виготовили вихованці центру. А це - 700 різдвяних пряників, новорічний декор: віночки, тарілки, підсвічники.

«Під час нашого робочого візиту до Фрайбурга була досягнута домовленість про співпрацю, - зауважила керівниця «Простору можливостей» Галина Царьова. - Німецькі колеги запропонували передати нам продукцію центру для реалізації на різдвяному ярмарку. Для наших вихованців – це можливість продемонструвати свої уміння, бути повноцінно залученими у діяльність, не відчувати себе ізольованими від соціуму. Зараз дуже потрібні робітничі професії, і ці діти не повинні припиняти свого активного життя після школи, а ставати повноправними членами суспільства. А їх трудовий потенціал необхідно направити у потрібне русло, що ми і намагаємось робити», - підкреслила Галина Царьова.

На сьогодні центр «Простір можливостей святого Антонія» перебуває у складі міських УДЮМків. Проте, зважаючи на позитивні результати, є необхідність переформатувати заклад і утворити комунальну установу. Це дасть можливість видавати свідоцтво про закінчення навчання, з яким підліток з інвалідністю зможе працевлаштуватись. Також у планах закладу створити філії у кожному районі Львова та залучати меценатів.

Додамо, центр «Простір можливостей» діє за адресою: Львів, вул. Китайська, 4. 

Додаткову інформацію можна отримати за телефоном: 067 6791390.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ