Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському закладі харчування створили меню для незрячих

У Львові у закладі харчування запустили меню для незрячих
У Львові у закладі харчування запустили меню для незрячих
У Львові у закладі харчування запустили меню для незрячих
У Львові у закладі харчування запустили меню для незрячих
1/2
Як інформують у прес-службі ЛМР, у одному із закладів харчування у Львові створили меню для незрячих.

Від сьогодні в Львівській кнайпі "Пструг, хліб та вино" можна скористатись меню шрифтом Брайля. Холдинг емоцій "!FEST" розробив та надрукував його спільно з Ресурсним центром "Львівської політехніки".

"Меню брайлем — то не про збільшення потоку відвідувачів. Це, насамперед, бажання зробити так, аби людям з вадами зору в місті було хоч трохи комфортніше. Ідея зробити таке меню з’явилась після знайомства з пані Оксаною Потимко, тоді ми спільно говорили про інклюзію в містах на якійсь зустрічі. Друку самого меню передувала купа роботи, ми проводили тренінги для персоналу і з інших кнайп, не тільки з Пструга. І я певен, що меню Брайлем — то є добрий спосіб привернути увагу до проблеми створення належних умов для всіх людей у суспільстві", — каже Тарас Маселко, керівник відділу PR та комунікацій Холдингу емоцій "!FEST".

Для того, щоб офіціанти професійно обслуговували гостей закладу, Ресурсний центр спільно з Холдингом емоцій "!FEST" організували спеціальне інклюзивне навчання для персоналу. Серед іншого, офіціанти практикували робити замовлення та приймати їх, дивились мультики для незрячих та пробували відчути те, що відчувають незрячі.

"На навчанні нам всім зав’язали очі і роздали аркуш з абетки Брайля з зображенням та літерою. У мене, наприклад, була буква „Т“ і малюнок троянди. Я здогадалась, але не одразу. Після навчання я вже знаю, як обслуговувати незрячих людей і це дуже класно", — поділилась враженнями після навчання Ірина Степаненко, наставник в кнайпі "Пструг, хліб та вино".

Меню має 37 сторінок. Поки є лише в одному екземплярі, але якщо буде користуватись попитом, запевняють, що надрукують ще.

"Лише зараз, останні років 10, відколи почали розвивати інклюзивну освіту, незрячі люди починають звикати до відкритості, але здебільшого, це діти і молодь. Тому не можу сказати, що після того, як з’явилось меню в ресторані — прийдуть натовпи людей. Це станеться тоді, коли незрячі люди усвідомлять, що вони можуть ходити в ресторан (бо ми живемо в іншому середовищі), тому, що по ціні він для них доступний, тому, що в цьому ресторані вони справляться, бо є меню і офіціанти, які знають як підійти та прийняти замовлення", — прогнозує Оксана Потимко, керівниця Ресурсного центру "Львівської політехніки".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ