Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові з приміщення, де нещодавно було знищено мозаїку, врятувати унікальне панно: що про нього відомо

Фахівці Української академії друкарства отримали для порятунку та реставрації різьблене дерев’яне панно друкаря Івана Федорова авторства Ігоря Стеф'юка.
Фото: УАД

Нещодавно у Льові було знищено мозаїку роботи Богдана Сойки в колишній "Філателії" у вестибюлі "Союздруку" в споруді видавництва "Вільна Україна", що на вулиці Стрийській. Однак, як стало відомо згодом, раніше з того ж приміщення вдалося врятувати різьблене дерев’яне панно друкаря Івана Федорова. Його передали на реставрацію до Української академії друкарства. Гал-інфо дізналось, у якому стані панно, чим воно унікальне та яка подальша доля твору мистецтва.

Чим унікальне дерев’яне панно друкаря Івана Федорова

Як розповідає заслужений діяч мистецтв України, доцент Української академії друкарства Володимир Ропецький, врятоване панно унікальне перш за все авторством. Воно було створене у 1980-х роках Ігорем Стеф'юком — відомим українським художником, що працював у жанрі поліхромної пластики в дереві. У своїй роботі Стеф'юк спирався на багаті традиції українського народного мистецтва, сакральну поліхромію та, особливо, на іконопис.

“Ігор Стеф'юк — це непересічна особистість у нашій образотворчій культурі. Попри те, що на частині панно є текст російською, це не є причиною руйнувати цю роботу. Вона абсолютно має місце в контексті української ідеології. Крім того, Іван Федоров теж є українцем. І це панно цінне ще й тим, що несе його образ”, — каже Володимир Ропецький. 

Він додає, що підписує унікальність мистецького твору також і те, що подібних робіт у Львові наразі немає. 

“У Льові було доволі багато робіт Ігоря Стеф'юка. Зокрема, одна з них розміщувалась в аптеці на вулиці Городоцькій. Тепер та робота знищена, як і багато інших. А це насправді музейні речі. Наше завдання демонтовувати радянську ідеологію і монтувати на її місце українську, але не піддаватися тотальному нищенню мистецтва”, — акцентує Володимир Ропецький. 

В якому стані панно та яка реставрація йому потрібна 

За словами Володимира Ропецького, на противагу знищеній мозаїці, панно потрапило до Української академії друкарства у майже ідеальному стані. 

“Я сам його демонтував. Мені надали робітників, які сумлінно виконали свою роботу, тож панно ми отримали в ідеальному стані. Я щасливий, що врятував цю роботу, що вона не опинилася на смітнику чи згарищі, а потрапила до академії. Тут я змонтую його в найкращому вигляді”, — запевняє Володимир Ропецький. 

Він зауважує, що попри гарний стан роботи, вона все ж потребує очищення та незначних реставраційних втручань, на які може піти кілька місяців. 

Крім того, частину панно, на якій російською викарбувана цитата Івана Федорова, замінять. На її місці буде та ж цитати, але українською мовою. 

Яка подальша доля панно: чи зможе його побачити громадськість 

Після реставраційних робіт панно планують змонтувати у приміщенні Української академії друкарства. Наразі в навчальному закладі обирають найкраще місце для цього. 

“Ми хочемо знайти таке місце, де робота б своєю енергетикою обіймала нашу молодь. Це має бути місце для впливу на українську молодь, яка іде в поліграфію, у світ книжки, у світ дизайну”, — пояснює Володимир Ропецький. 

Реставратор зауважує, що згодом побачити роботу зможуть всі охочі. Наразі важко спрогнозувати терміни, коли панно змонтують, але у майбутньому обіцяють забезпечити громадськості доступ до твору мистецтва. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ