Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Шевченківському гаю на стінах монастирської каплиці виявили нові стінописи

Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
Фото - Гал-інфо.
1/4
У адміністративному приміщенні Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького виявили нові стінописи. Про це учора, 18 квітня, під час брифінгу повідомив синкел Львівської Архиєпархії УГКЦ у справах монашества, доктор Юстин Бойко, передає Гал-інфо.

Монахи Свято-Іванівської Лавги Студійського Уставу УГКЦ організували меценатську компанію по збору коштів на відновлення стінописів у монастирських приміщеннях, які зараз є адміністративними приміщеннями музею.

Отець Юстин нагадав, що минулого року було офіційно передано каплицю із стінописами Свято-Іванівській Лаврі і вона була переосвячена Архієпископом Митрополитом Львівським Ігорем Возьняком.

71 рік мовчання. У Львові залунала молитва в каплиці, яку «совіти» намагалися знищити

«Тепер ця каплиця є ще одним сакральним об’єктом музею. Одна стіна каплиці вже є повністю відкритою. Також реставратори виявили стінописи на інших стінах каплиці і у сусідньому кабінеті», - зауважив отець Юстин.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, монахи власними силами відновлюють унікальні розписи на стінах монастирської каплиці. 1 травня 2017 року, у адміністративному приміщенні Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького звершили чин освячення монастирської каплиці Свято-Іванівської Лаври Студійського уставу УГКЦ.

Свого часу радянська влада зробила все можливе, аби знищити на території Музею засновану братами Шептицькими Лавру, а відтак каплицю віддали під адміністративне приміщення. Тривалий час там лежали музейні експонати.

Як раніше повідомляло Гал-інфо, стінописи є імітацією фрески, які виконані по сухому тиньку. Пігментами малювали і фіксували малюнок. Учні іконописної школи в такий спосіб відточували свою майстерність, вчилися робити правдиву фреску. Це так звана техніка силікатного живопису.

Фактично, відкрилася дипломна робота іконописної школи. Найбільша цінність полягає у тому, що це перші роботи відомих іконописців. Відомо, що у цій іконописній школі навчалася велика плеяда художників-іконописців, які починали у Львові, а далі продовжували навчання у Відні та Кракові.

Згідно з документами, датуються фрески орієнтовно кінцем 20-их років ХХ ст.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ