Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські дослідники Антарктиди написали розділ у "Енциклопедії світових біомів"

У червні 2020 року друком вийде ʺЕнциклопедія світових біомівʺ - 3-томник на 2600 сторінок, де зібрана інформація про всі екосистеми найвищого рангу - біоми - на планеті Земля. Про це повідомляють у прес-службі МОН України.

Іван Парнікоза та Ірина Козерецька, вчені Національного антарктичного наукового центру МОН, стали авторами одного з розділів цієї Енциклопедії. У ньому вони розповіли про суходільні екосистеми Антарктиди.

ʺРозділ про кожен з біомів писали найбільш знані фахівці, чиї дослідження є незаперечно авторитетними. Ми пишаємося, що з усієї світової наукової спільноти саме вченим НАНЦ видавці довірили опис Антарктичних суходільних біомів. Саме їхня стаття надалі буде першоджерелом інформації, з якого починатимуть свої пошуки полярні екологи з будь-якої країни. І це є найкращим визнанням того, що наша наука не ʺпасе задніхʺ, а на рівних бере участь у глобальному процесі пізнання природи нашої планетиʺ, – пояснив очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

ʺЕнциклопедію світових біомівʺ підготувало всесвітньо відоме наукове видавництво ʺElsevierʺ.

Зі статтею вчених - Івани Парнікози та Ірини Козерецької - ʺАнтарктичні наземні біоми: найбідніші, найекстремальніші та найчутливіші на Планетіʺ можна ознайомитись за посиланням. 

Довідково: Біоми – це екосистеми найвищого рангу, які представляють собою одночасно і цілий клас ландшафтів, і цілий сталий набір функціональних зв’язків між тваринами та рослинами (хоч види, які їх складають, можуть бути дуже різними). Прикладами біомів є, зокрема, тропічний ліс, тайга, тундра або коралові рифи.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, українці вивчатимуть Антарктиду та світовий океан на власному судні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ