Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В ЛНУ пройшов форум «Безпечна і стабільна Європа очима молоді: виклики та перспективи цифрової епохи»

В Університеті відбувся VII Молодіжний науковий форум «Безпечна і стабільна Європа очима молоді: виклики та перспективи цифрової епохи». Про це повідомили в пресслужбі ЛМУ.

10 листопада 2023 року на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся VII Молодіжний науковий форум «Безпечна і стабільна Європа очима молоді: виклики та перспективи цифрової епохи». У заході, який тривав у змішаному форматі, взяли участь студенти, аспіранти, молоді науковці, представники громадських організацій, які цікавляться проблемами міжнародної безпеки та стабільного розвитку. Організатори заходу ‒ Центр міжнародної безпеки та партнерства за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні, Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти та науки України та Львівської обласної військової адміністрації.

Із вітальним словом до учасників форуму звернувся завідувач кафедри міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії Роман Вовк. Роман Володимирович насамперед зазначив, що тематика сьогоднішнього форуму буде зосереджена на інформаційній безпеці, проблемах і перспективах, які викликані сучасним розвитком інформаційних технологій. «Очевидно, що інформаційний простір не лише України, а й світу став активним і повноцінним, та, водночас, жорстоким полем бою між різними сторонами. Тож тематика форуму охоплюватиме питання безпеки і розвитку країни та європейської безпеки загалом, адже це ‒ наше майбутнє. Цей форум – чудовий майданчик для дискусій серед студентів, презентації свого бачення проблем безпеки, розвитку і майбутнього», ‒ зазначив під час відкриття форуму Роман Вовк.

До вітальних слів долучився декан факультету міжнародних відносин, Надзвичайний і Повноважний Посол, професор Маркіян Мальський. «Проведення такого форуму вже стало знаковою подією у науковому житті факультету міжнародних відносин Львівського університету. Цей захід об’єднує не лише студентів, які вузько спеціалізуються в галузі міжнародних відносин, але й викликає зацікавлення в широкої молодіжної аудиторії як в Україні, так і за кордоном», – зазначив Маркіян Зіновійович.

Звертаючись до присутніх, професор Маркіян Мальський також наголосив, що кожен форум, пов’язаний з питаннями регіональної чи глобальної безпеки, відбувається в час, коли питання безпеки постають щораз гостріше. І сьогодні бачимо, як швидко змінюється безпекове середовище, як різко змінюються позиції держав. «Сьогодні ця напруженість формує поведінку держав на міжнародній арені, тому важливо, що сьогодні молодь обговорює один із ключових аспектів міжнародної безпеки – інформаційний і кіберпростір, який передбачає використання нових методів, засобів і  технологій, які в руках агресивно налаштованих держав використовуються як реальна зброя», ‒ наголосив Маркіян Мальський.

У вітальному слові Маркіян Зіновійович також відзначив важливість формування нової архітектури глобальної безпеки, проговорення Української формули миру на міжнародних форумах крізь призму напрацьованих підходів.

«Ми робимо багато кроків, пов’язаних із новими трендами, які виникають у міжнародному середовищі. З початком російської агресії усі дипломатичні зусилля були спрямовані на те, щоб ми отримали підтримку і допомогу наших союзників та партнерів. Велися двосторонні перемовини і напрацьовувалися спільні рішення. Однак ми пішли шляхом створення оборонних альянсів, задавали тон діяльності і підтримки. А відтак, сьогодні важливо розуміти наскільки буде задіяне суспільство, зокрема, молодь, його сили і рухи у виробленні спільної позиції щодо міжнародної безпеки», ‒ зазначив Маркіян Мальський.

Учасників форуму також привітала директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне, яка висловила щире захоплення бути запрошеною на науковий форум саме у Львівський університет й відзначила, що плідна співпраця Центру й Університету триває вже 20 років. Вінета Кляйне наголосила на актуальності проведення такого заходу: «Важливо знати, як нам потрібно поширювати інформацію, перевіряти факти, думки і твердження, аби переконувати та протистояти за допомогою цієї інформації найрізноманітнішим атакам», – зазначила Вінета Кляйне й побажала учасникам продуктивної праці та цікавих дискусій.

До вітальних слів учасникам молодіжного форуму долучився заступник голови Львівської обласної військової адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Олександр Кулепін. «Приємно відзначити, що у форумі беруть участь молоді люди, особливо ті, які в найближчий час можуть представляти нашу країну за кордоном. Головне питання, яке сьогодні варто порушити, полягає не лише в кібербезпеці а й в інформаційній політиці, яку проводять інші країни. Те, що ви робите, кажете і у що вірите інколи зовсім не збігається з тією реальністю, яку протиставляють за кордоном. Тому потрібно напрацювати дієвий механізм роботи з інформацією задля ефективного протистояння у війні й проговорити виклики, які перед нами постають, заради забезпечення сталого миру в Україні», – зазначив Олександр Кулепін й порадив учасникам форуму ресурси, де можна черпати нові знання для самореалізації і здобуття нових навичок.

Надалі учасники молодіжного форуму продовжили роботу у форматі засідання, де обговорили цілу низку питань, пов’язаних з інформаційною безпекою України і світу. Серед них ‒ досвіди діяльності НАТО у протидії дезінформації та ворожій інформаційній діяльності, поняття кіберзлочинності як виклик державній інформаційній політиці України, нюанси співпраці України та ЄС з протистояння новітнім кіберзагрозам. Також учасники форуму окреслили етапи еволюції безпекових викликів на Близькому Сході під впливом цифрових технологій, проговорили аспекти та виклики безпеки в ХХІ столітті, а також проблеми та перспективи членства України в НАТО та інші питання.

Окрім того, учасники провели симуляційні ігри «Моделювання інформаційного протиборства» та «Моделювання інформаційного протиборства (на прикладі арабо-ізраїльського конфлікту)».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ