Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні посилять боротьбу з тіньовим ринком тютюнових виробів

Дмитро Вербицький: Посилення кримінальної відповідальності є необхідною складовою у боротьбі з тіньовим ринком тютюнових виробів.

Сьогодні держава недоотримує мільярди податків внаслідок нелегальної реалізації тютюнової продукції. Це кошти, які мали б поповнювати бюджет і піти на підтримку української армії. Тому актуалізація цього питання та законодавчі зміни – вкрай нагальні.

На цьому наголосив заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький під час відкритої частини засідання міжвідомчої робочої групи з питань протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із незаконним виготовленням та збутом підакцизних товарів. У ньому взяли участь представники Американської торговельної палати в Україні.

Дмитро Вербицький зазначив, що Офіс Генпрокурора активізував роботу та посилив координацію органів правопорядку на цьому напрямі. Однак, разом з певними позитивними тенденціями, рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні залишається високим.

За результатами дослідження інституту Kantar Ukraine, станом на червень 2023 року він становить 19,5 %.

"Протидія незаконному обігу підакцизних товарів має надзвичайно високий резонанс у суспільстві. Спільно маємо виробити механізми для викорінення усіх злочинних схем, які використовують "тіньові бізнесмени", – констатував Дмитро Вербицький.

Він зазначив, що Офіс ініціював підвищення кримінальної відповідальності за ці злочини, а відтак віднесення їх до категорії тяжких.

"Ми звернулися з листом до Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності, аби нашу ініціативу підтримали для підвищення ефективності роботи органів правопорядку", – додав заступник Генпрокурора.

Віце-президент Американської торговельної палати в Україні Тетяна Прокопчук заявила про готовність зі сторони бізнес-асоціації, а також міжнародних виробників тютюнової продукції, які є її членами, оперативно співпрацювати.

Увагу присутніх орієнтовано на постійний контроль торговельних точок з реалізації тютюну та комплексний підхід у боротьбі зі злочинними проявами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ