Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Верховна рада підтримала законопроєкт про безпечне довкілля

Рада проголосувала за законопроєкт про інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забруднення.

30 травня 2023 року Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проєкт Закону «Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля», реєстр. № 6004-д від 04.01.2023 р., що спрямований на імплементацію 75 Директиви ЄС. 

Метою законопроєкту є встановлення правових та організаційних засад запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення для забезпечення захисту довкілля та конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

Проєктом Закону визначаються основні вимоги до інтегрованого довкільного дозволу, він впроваджує інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забруднення на основі застосування найкращих доступних технологій та методів управління згідно з Директивою 2010/75/ЄС про промислові викиди.

Проєктом Закону передбачається 12 років на модернізацію всіх існуючих промислових установок, зокрема:

  • один рік на введення в дію законопроєкту,
  • 4 роки на запровадження норм НДТМ (найкращі доступні технології та методів управління),
  • а також, передбачений відступ до 7 років, щоб усі без винятку встигли модернізуватися.

Реалізація Закону сприятиме покращенню стану навколишнього природного середовища, забезпеченню екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, а отже, забезпеченню прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля; матиме позитивний вплив на ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави, розвиток регіонів, громадське здоров’я та довкілля.

Це, зокрема, зумовлено встановленням чітких процедур та прозорих відносин для суб’єктів господарювання, державних органів та громадськості у сфері видачі інтегрованого довкільного дозволу та впровадження найкращих доступних технологій та методів управління.

Більше інформації про новини законодавства та послуги екологічного консалтингу на сторінці https://center-ltd.com.ua/ та на телеграм-каналі https://t.me/EnvRespBusiness

З питань дозвільної діяльності та запровадження норм НДТМ (найкращі доступні технології та методів управління) просимо звертатись 79026, Львів, вул.Лазаренка, 1а, Компанія «Центр ЛТД», 380 96 781 05 37, 380 67 725 54 32, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ