Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

ВІЛ навчилися діагностувати на смартфоні

Дослідники Бригамскої жіночої лікарні розробили діагностичний додаток для смартфонів, який дозволить виявляти ВIЛ без звичних процедур.

За словами розробників, новий метод експериментальної діагностики небезпечної інфекції знизить ймовірність передачі вірусу і допоможе діагностувати захворювання на ранніх стадіях, повідомляє Сhangeua.com з посиланням на Science Daily.

Традиційні методи діагностика ВІЛ вимагають застосування методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Новий спосіб працює на основі нанотехнології, мiкрочiпiнгу, мобільного телефону і спеціальної програми, яка шукає нуклеїнові кислоти РНК вірусу лише в одній краплі крові.

Пристрій детектує ампліфіковані нуклеїнові кислоти ВІЛ за допомогою моніторингу руху ДНК-оброблених гранул без використання громіздкого або дорогого обладнання. Точність виявлення оцінювалася по специфічності і чутливості.

Дослідники виявили, що додаток виявив наявність ВІЛ з точністю до 99,1 % і чутливістю 94,6 % протягом однієї години. Примітно, що загальна матеріальна вартість мікрочіпа, кріплення телефону і реагентів становить менше 5 доларів США за тест.

«Ми могли б використовувати ту ж технологію, як швидкого і недорогого діагностичного інструменту для виявлення вірусів і бактерій», — заявив провідний автор Мухаммад Шерата Драз (Mohamed Shehata Draz).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ