Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як кредитні канікули впливають на якість кредитної історії?

У нинішніх складних епідеміологічних умовах була розроблена спеціальна програма для позичальників по можливості надання їм відстрочки по оплаті кредитних боргів. Оформити канікули в багатьох банках стає просто. Багато з них розробили свої програми з урахуванням індивідуальних особливостей оформлюваних ними кредитів.

Що впливає на кредитну історію?

Кредитна історія - це звіт, який зображає характер виконання позичальником своїх зобов'язань. Чим вона гірша, тим менше шансів на оформлення кредиту. Не тільки на вигідних умовах, але і в принципі на його отримання навіть на незначні суми й під високі відсотки.

На якість кредитної історії впливають:

  • отримання клієнтом нового кредиту в банку або кредиту онлайн і його погашення;
  • допуск прострочення по кредиту;
  • участь в угоді як поручитель або созаемщик;
  • оплата комунальних послуг або штрафів;
  • судові розгляди за договорами позик;
  • реструктуризація заборгованості або рефiнансування.

Банківські кредитні канікули є різновидом реструктуризації. Тому відомості про використання позичальником подібної послуги обов'язково вносяться до звіту по кредитній історії. 

Але працює ця послуга по-різному. Клієнт може реалізувати її різними способами, кожен з яких так чи інакше буде впливати на кредитну історію.

Варіанти оформлення відстрочки по кредитних виплатах:

  1. повне припинення клієнтом оплати всіх кредитів на термін до пів року;
  2. клієнт частково оплачує нараховані відсотки без оплати основного боргу;
  3. погашення частини боргу за кредитом, без оплати відсотків;
  4. пропуск клієнтом одного планового платежу і повернення в графік виплат по кредиту;
  5. збільшення терміну кредиту зі зниженням щомісячного платежу (сума основного боргу по кредиту також збільшується).

Те, як вплинуть кредитні канікули на кредитну історію, залежить від схеми, яку вибере клієнт. Найбільш негативні наслідки принесе повна відмова від внесення платежів на термін до пів року.

Будь-яка схема канікул, при якій буде відбуватися хоча б мінімальна оплата кредиту не зробить негативного впливу на історію.

Своєчасно оформлена послуга кредитних канікул допоможе клієнту уникнути негативних наслідків виходу на прострочення. Кредитна історія буде збережена, при цьому кредитор зобов'язаний також внести причину для надання подібної послуги в БКІ.

Скористатися кредитними канікулами й вносити хоча б мінімальні виплати - це краще, ніж вийти на прострочення і зіпсувати кредитну історію, позбавивши себе права на оформлення вигідних кредитів після закінчення кризи, коли банки знову активно почнуть залучати клієнтів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ