Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як «пиляють» мільйони на закупівлях для «повітряної» поліції

У тендері поліцейської установи на закупівлю за 31 млн грн ангару для зберігання авіатехніки один з двох пов'язаних учасників-конкурентів, що дуже схожий на підставного, виявився фігурантом кількох кримінальних проваджень.

Йдеться про один з останніх тендерів Державної установи "Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України", що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Збиральна, буд. 28 та керівником якої є Таран Олександр Миколайович.

Дана бюджетна установа, як відомо, була створена для забезпечення органів поліції авіаційним транспортом, утримання повітряних суден, авіаційної техніки Нацполіції в належному стані.

З цією метою Центр, засновником якого є «та сама» Нацполіція, останнім часом доволі часто організовує та проводить держзакупівлі. Однак виглядають вони по-різному. У тому числі як класичний «розпил» бюджетних коштів.

Нагадаємо: кілька місяців тому Гал-інфо детально описало сумнівну (з огляду на ознаки змови) закупівлю ДУ «Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України» послуги з використання об’єктів інфраструктури, за результатами якої до реалізації на Львівщині експериментального проекту з аеромедичної евакуації була долучена фірма відомого цукрового магната: приватне підприємство "Компанія "Перспектива Плюс", яке є власником аеродрому «Ягелл́он» та яким керує Пукаляк Тарас Михайлович.

Закупівля, про яку нижче піде мова, не менш показова. Особливо як для установи, яка підзвітна та підконтрольна Нацполіції.

02 вересня цього року ДУ «Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України» було оголошено закупівлю «Конструкції та їх частини (Ангару для зберігання авіаційної техніки)» - з очікуваною вартістю 31 млн грн c ПДВ.

Тендерні пропозиції на участь у закупівлі подало лише двоє учасників: ТОВ "Промсталь-Україна" (адреса якого - м. Одеса, вул. Асташкіна, буд. 29/1) та Підприємство об'єднання громадян «Центр Комплекс» (м. Львів, вул. Івана Франка, буд. 59).

Пропозиція ТОВ "Промсталь-Україна"(керівником якого вказаний Мороз Олег Костянтинович) склала 30,845 млн грн, пропозиція Підприємства об'єднання громадян «Центр Комплекс» (директором якого є Хорощак Олександр Дмитрович) – 31 млн грн.

Аукціон відбувся 12 жовтня. Переможцем було визначено ТОВ "Промсталь-Україна" – з вищеназваною пропозицією. Пропозиція іншого учасника не розглядалася.

А тепер про основне. Аналіз документів пропозицій названих учасників свідчить про те, що справжньої конкуренції на торгах не могло бути, оскільки «конкуренти» за «дивним» збігом обставин виявилися пов'язаними між собою. Якщо вірити поданим на тендер документам, між ними, зокрема, були попередні відносини.

Мова – про документи пропозиції Підприємства об'єднання громадян «Центр Комплекс», зокрема, про «наявність досвіду». Насамперед - про копію договору від 07 вересня 2018 року, укладеного між «знайомим» ТОВ "Промсталь-Україна", в особі директора Мотречко Світлани Володимирівни, та колективним підприємством «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» (йдеться про попередню назву Підприємства об'єднання громадян «Центр Комплекс»), в особі Хорощака Олександра Дмитровича.

Даний договір стосується виконання комплексу робіт з виготовлення та монтажу «безкаркасного ангара», загальна вартість даних робіт зазначена у розмірі 1 116 000 грн.

Наявність у підприємства «Центр Комплекс» досвіду «засвідчує» також копія листа-відгуку від ТОВ "Промсталь-Україна" (що підписаний його директором та адресований тендерному комітету ДУ «Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України»), у якому зазначено, що під час виконання вищеназваного договору щодо виготовлення та монтажу «безкаркасного аркового ангара» колективне підприємство «Центр Комплекс» зарекомендувало себе як надійний партнер, «здатний швидко реагувати на потреби клієнта».

Поміж інших документів вищеназваних учасників, які вони подали на тендер, та які можуть свідчити про їх пов'язаність та відсутність реальної конкуренції, однаково оформлені (з однаковим текстом, помилками) документи технічної специфікації щодо закупівлі.

Зазначимо: на діяльність колективного підприємства «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів Гал-інфо звернуло увагу минулого року – у зв’язку з тим, що дане підприємство, будучи фігурантом резонансного кримінального провадження, яке стосується привласнення коштів під час ремонту та реконструкції низки будівель у Львові та Львівській області, продовжувало регулярно вигравати тендери на мільйони гривень, що організовувались структурними підрозділами Львівської міськради.

Йшлося про кримінальне провадженні від 02.07.2016 року, розслідування якого здійснювало слідче управління ГУ Національної поліції у Львівській області. Провадження було відкрито за ч. ч. 2, 3 ст.191 КК України - за фактами розтрати/привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем та за попередньою змовою групою осіб.

За інформацією, наявною в Єдиному державному реєстрі судових рішень, підприємство "Центр Комплекс" фігурувало (фігурує дотепер) також в інших аналогічних кримінальних провадженнях, зокрема, в провадженні від 07.02.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, яке також розслідувало слідче управління ГУ НП у Львівській області.

Дана справа стосується фактів, які свідчать про те, що службові особи Підприємства об`єднання громадян «Центр комплекс» за попередньою змовою зі службовими особами ЛКП «Агенція ресурсів Львівської міської ради» зловживали своїм службовим становищем під час здійснення робіт на низці об`єктів Львова. Зокрема, «під час здійснення робіт по об`єкту «Ремонтно-реставраційні роботи адмінбудинку на пл. Галицькій, 15 у м. Львові», шляхом складання завідомо підроблених актів виконаних робіт форми КБ-2в та перерахування грошових коштів за фактично невиконані будівельно-монтажні роботи із завищеними показниками вартості робіт та будівельних матеріалів».

Згідно даних реєстрів, колективне підприємство «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» було зареєстровано 14.07.1993 року. 18.02.2020 року змінилася назва підприємства: на Підприємство об'єднання громадян «Центр Комплекс».

Розмір статутного капіталу підприємства складає 8 800,00 грн. Його основний вид діяльності - будівництво житлових і нежитлових будівель. Керівником Підприємства об'єднання громадян «Центр Комплекс» вказаний Хорощак Олександр Дмитрович. Засновником – громадська організація Львівська обласна асоціація Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України».

Дата заснування ТОВ "Промсталь-Україна" (статутний капітал якого складає 100 000 грн) - 08.04.2019 року. Основний вид діяльності товариства - спеціалізовані будівельні роботи.

Керівником, засновником та бенефіціаром ТОВ "Промсталь-Україна" вказаний Мороз Олег Костянтинович.

Далі буде

Віктор Корнієнко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ