Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як запрацює нова програма від МОН із надання державних грантів на навчання в УКУ?

Гроші ходять за студентом – як запрацює нова програма від МОН із надання державних грантів на навчання в УКУ?

Український католицький університет готується приєднатися до програми додаткової фінансової підтримки для вступників від Міністерства освіти та науки України – державних грантів на навчання. 

18 липня Уряд України затвердив рішення про надання державних грантів на навчання для вступників на бакалаврські програми у 2024 році.  «Державний грант — це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом отримати від 15 тисяч грн і більше на рік для покриття частини вартості навчання»,  – йдеться у повідомленні від Міністерства освіти і науки України. 

Така форма фінансування дозволяє отримати фінансову підтримку від держави не лише студентам бюджетної форми навчання, а й вступникам на контракт (денної форми навчання). Державний грант надаватиметься за результатами вступної кампанії, а також до уваги будуть брати спеціальності, на які абітурієнти будуть зараховані, та їхні результати НМТ. Як повідомляють у МОН, сума гранту визначається індивідуально для кожного — за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнта спеціальності: 

  • Для вступників із результатом НМТ від 150 балів з будь-яких 2-х предметів є можливість отримати грант у розмірі 15 тис. грн.
  • Грант 2-го рівня передбачає, що вступники з результатом НМТ від 170 балів з будь-яких 2-х предметів претендуватимуть на грант у розмірі 25 тис. грн.


Дев’ять із одинадцяти освітніх бакалаврських програм УКУ, відповідно до рішення МОН, отримують коефіцієнт 1. Водночас вступники на програми Факультету прикладних наук (Комп’ютерні науки та ІТ та бізнес-аналітика) зможуть претендувати на більший розмір гранту, що буде помножений на коефіцієнт 1,3. Вступники на програму  «Artes Liberales: Філологія» зможуть претендувати лише на грант другого рівня, для цього мають отримати не менше 170 балів з двох предметів НМТ. 

Детальніше про коефіцієнти спеціальностей можна дізнатися на сайті МОН. 

Щоб отримати від держави грант на навчання на бакалаврських програмах в УКУ необхідно виконати такі основні кроки: 

  • Бути зарахованим на одну із бакалаврських програм УКУ. 
  • У період з 5-го вересня до 31-го жовтня подати заяву на грант через електронний кабінет у Єдиній державній базі освітньої інформації (ЄДЕБО). 
  • Після схвалення заявки пройти необхідну ідентифікацію у застосунку «Дія» та відкрити спеціальний рахунок для зарахування гранту. 


Український католицький університет вболівав за прийняття такого способу фінансової підтримки вступників. 

«Дякуємо Міністерству освіти та науки України за впровадження принципу "гроші ходять за студентом". Хоча про таку систему говорили вже давно, реалізувати її вдалося лише теперішньому уряду та міністерству. Безумовно, часу на розробку нових політик та механізмів для втілення цього рішення в університетські процеси обмаль, і ще є чимало відкритих питань. Проте ми готові рухатись вперед і спільно долати шлях апробації та вдосконалення цього експерименту. Найважливіше, що студенти отримують більше свободи та відповідальності за свої рішення, і можуть їх реалізувати вже цього навчального року», – зазначає перший проректор УКУ Ярослав Притула. 

Станом на зараз Український католицький університет перебуває у процесі укладання договору з Міністерством освіти та науки України щодо участі в експериментальному проєкті надання державних грантів на здобуття вищої освіти. Остаточні результати підписання ми повідомимо додатково згодом. 

Нагадуємо, що подати електронну заявку для вступу на бакалаврат цьогоріч вступники можуть до 18:00 31-го липня.

Детальніше про вступну кампанію – на сайті Центру абітурієнта УКУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ